Valsts nesegs visus vētras zaudējumus

Valdība atbalstījusi palīdzības sniegšanu arī privātpersonām, kurām nesenās vētras laikā izpostīti māju jumti, taču pie nosacījuma, ka paši cilvēki vai vietējās pašvaldības finansēs otru pusi izdevumu. No līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem valdība gatavojas piešķirt 374 789 latus, lai palīdzētu pašvaldībām pārvarēt vētras radītos zaudējumus.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) apkopojusi ziņojumus no pašvaldībām – pirms divām nedēļām Latviju skārusī vētra radījusi 1,04 miljonus latu zaudējumus. Lielākos zaudējumus uzrādīja Daugavpils novada pašvaldība – turpat pusmiljonu latu; Madonas pašvaldība – vairāk nekā 200 tūkstošus latu un Daugavpils pilsētas dome – teju 200 000 latu. RAPLM saņēmusi 14 pieprasījumus par finanšu līdzekļu piešķiršanu vētras rezultātā radīto postījumu novēršanai.

Valdība bez liekām diskusijām nolēma, ka piešķirs naudu – 374 789 latus, no tiem 277 000 latu tiks nodrošināti no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, bet vairāk nekā 97 789 lati – uz budžeta deficīta rēķina. Arī šajā gadījumā ir nepieciešams galavārds no Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas. No kopējās summas 284 196 lati paredzēti, lai segtu pašvaldību izdevumus, kas saistīti ar vētras radīto postījumu novēršanu un zaudējumu kompensēšanu pašvaldībām, kur tās ir nodrošinājušas ne mazāk kā 30 procentus līdzfinansējumu, bet 90 594 lati, lai segtu 50 procentus no pašvaldību izmaksātiem sociālās palīdzības pabalstiem saviem iedzīvotājiem ārkārtas situācijā.

Valdība nolēma, ka RAPLM jāizvērtē pašvaldību iesniegtie dokumenti līdzekļu piešķiršanai un pakāpeniski jāiesniedz atsevišķi pieprasījumi Finanšu ministrijā, ievērojot vairākus nosacījumus – līdzekļus varēs izmantot pašvaldību īpašumā vai valdījumā esošajiem infrastruktūras objektiem, kā arī pagaidu risinājuma izdevumu segšanai privātīpašumā esošo dzīvojamo māju jumtiem, ja pašvaldības un privātīpašnieka līdzfinansējums būs ne mazāks kā 50 procenti. Summas, kuras minētas valdības lēmumā, ir maksimāli iespējamās. Pēc valdības sēdes reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministre Dagnija Staķe (ZZS) pauda gandarījumu par valdības ātro rīcību, jo īpaši atbalstot priekšlikumu par kompensāciju piešķiršanu iedzīvotājiem dzīvojamo māju atjaunošanai pēc postošās vētras.

RAPLM jau veikusi pašvaldību iesniegto pieprasījumu sākotnējo izvērtējumu un konceptuāli atbalstīja pieprasījumus, kas nepārsniedz 586 924 latus, tai skaitā 374 790 latu valsts un 212 134 latus pašvaldību un privātā finansējuma.

D. Staķe norāda, ka otro pusi – 50% līdzfinansējuma – privātīpašumā esošo dzīvojamo māju jumtiem jānodrošina par pašvaldības un privātīpašnieka līdzekļiem. Ministre arī uzsver, ka vētras nodarītie postījumi pašvaldībām ir jānovērš pēc iespējas ātrāk, īpaši tie, kas nodarīti pašvaldību ēkām, izglītības iestādēm, katlumājām, kā arī pašvaldību dzīvojamam fondam, lai šie objekti līdz rudenim tiktu savesti kārtībā.

Latvijā

Tiesa nolēma prasību apmierināt daļēji un piedzīt no Brunovska par labu Balderim-Sildedzim aizdevumu 4 041 323 eiro un likumiskos nokavējuma procentus 176 979 eiro apmērā, kā arī tiesas izdevumus 37 478 eiro. Kopumā Brunovskim būtu jāsamaksā 4 255 782 eiro, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais