Ventspilī tapis 21. gadsimta bērnudārzs

© Juris Ģigulis

Piesaistot vairāk nekā miljonu latu no Eiropas Reģionālās attīstības fonda, Ventspilī ir uzbūvēts jauns bērnudārzs.

Par savu iedzīvotāju atvašu pieskatīšanu šobrīd nākas domāt daudzām Latvijas pašvaldībām, jo demogrāfijas augļus nesušas trekno gadu māmiņu algas. Valsts reģionālās attīstības aģentūras direktors Māris Krastiņš lēš, ka bērnudārznieku vilnis turpināsies vēl divus gadus. Un pašvaldībām esot vairākas izvēles iespējas, kā rīkoties – var būvēt bērnudārzus publiskajā privātajā partnerībā, var pirkt bērniem vietas privātos dārziņos, var arī būvēt jaunus dārziņus par savu naudu.

Taču Ventspils gājusi alternatīvu ceļu – piesaistot Eiropas fondu naudu 1,195 miljonu latu apjomā. No pilsētas un valsts līdzekļiem šim projektam tērēti vien 400 tūkstoši.

Bērnudārzā Bitīte vietas pietiek 154 mazajiem ventspilniekiem. Katrai grupiņai apaļajā ēkā ar gaišu ātriju tās centrā atvēlēts savs divstāvu sektors ar nodarbību zālīti un guļamtelpu. Daudzi no audzēkņiem jauno dārziņu vakar apmeklēja pirmo reizi – priecīgi šķita visi – par krāsainajām rotaļlietām, mazajiem podiņiem un izlietnītēm tualetēs, par spēļu laukumiem un, protams, arī par rotaļu biedriem. Trīs gadus vecā Estere, kuru ekskursijā atveda auklīte, taujāta, kas viņai te patīk vislabāk, lietišķi konstatēja: "Citas meitenes." Audzinātāja un logopēde Gunita Pupure spriež, ka patīkamā vidē bērni labāk iejūtas jaunajā sabiedrībā. Tāpēc nav brīnums, ka pirmās darbadienas pagājušas bez lielas sērošanas, atvadoties no vecākiem. Un arī pašiem vecākiem nav bažu atstāt te savas atvases. Māmiņa Jolanta Gluškova atzīst, ka pirmais iespaids par ēku ir grandiozs, darbinieki šķiet sirsnīgi un draudzīgi. Arī pilsētas mērs Aivars Lembergs bērnudārza atklāšanā uzsvēra, ka tieši no bērnudārza darbinieku komandas būs atkarīga mazuļu labsajūta: "Ēka jau neapmīļo un neaudzina. Kad mamma un tētis nav blakus, jāuzticas auklītēm un audzinātājām.

Latvijā

Šonedēļ tika izziņots mazskaitlīgs gājiens no Saeimas uz Ministru kabinetu, lai protestētu pret pensiju plānu izmaiņām. Jautājums, vai akcijas jēga bija vērsta uz to, lai nākotnē piešķiramās pensijas būtu nevis lielākas, bet gan mazākas, vai tomēr Vecrīgā TV kameru priekšā notika domubiedru vingrināšanās politiskajās aktivitātēs, vai ar gājiena palīdzību tika aizstāvētas kredītiestāžu biznesa intereses?

Svarīgākais