Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Aptauja: Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju lepojas ar savu valsti

© Vladislavs Proškins/F64

Vairākums Latvijas iedzīvotāju – 69% – norāda, ka lepojas ar savu valsti, liecina Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades biroja un Norstat veiktā aptauja*. Visbiežāk lepnumu par Latviju pauduši zemgalieši (83%) un vidzemnieki (79%), taču arī pārējos novados un Rīgā vairāk nekā 60% respondentu norādījuši, ka jūtas lepni par Latviju.

Visbiežāk minētais iemesls lepnumam ir Latvijas daba.

86% aptaujāto to izcēluši kā galveno vērtību, kam seko tradīcijas un ar tām saistītie notikumi - Dziesmu un deju svētki, Līgo svinēšana, kā arī citas tautas tradīcijas (60%), kultūras sasniegumi - māksla, mūzika, literatūra, kino (50%) un sportistu panākumi (39%). Dažādas tradīcijas sievietes biežāk minējušas kā lepnuma iemeslu, savukārt vīriešiem svarīgāki ir Latvijas sasniegumi sportā (44% vīriešu pretstatā 35% sieviešu).

Iedzīvotāji kā Latvijas atšķirīgās pozitīvās iezīmes norāda arī vietējos ēdienus, apkārtējos cilvēkus un sabiedrību kopumā, kā arī Latvijā radītās tehnoloģijas un inovācijas. Raksturīgi, ka visvairāk ar Latviju lepojas vecāka gadagājuma iedzīvotāji - 80% aptaujāto vecumā virs 60 gadiem atzinuši, ka kopumā jūtas lepni.

Vairāk nekā puse jeb 57% iedzīvotāju plāno svinēt Latvijas valsts dzimšanas dienu 18. novembrī. Visčaklākie svinētāji ir vidzemnieki - tur svētkiem gatavojas 71% iedzīvotāju. Savukārt Kurzemē valsts svētkus svinēs nepilna puse jeb 48% iedzīvotāju. Desmitā daļa aptaujāto Latvijas iedzīvotāju vēl nav izlēmuši, vai svinēs Latvijas valsts 101. dzimšanas dienu.

*Aptauju veica datu ieguves un apstrādes kompānija Norstat 2019. gada oktobrī, ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot vismaz 1000 iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.