Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Arodbiedrība aicina ministriju parūpēties, lai skolotāji saņem sociālās garantijas

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) nosūtījusi vēstuli izglītības un zinātnes ministrei Ilgai Šuplinskai (JKP), aicinot parūpēties, lai ministrijas pakļautībā esošajās izglītības iestādēs pedagogi saņemtu Izglītības likumā noteiktās sociālās garantijas, uzzināja arodbiedrībā.

Vairāku izglītības iestāžu darbinieki esot sūdzējušies arodbiedrībā, ka savā darba vietā nesaņem sociālās garantijas tādā apmērā, kā to nosaka Izglītības likums.Tāpēc LIZDA nosūtīja ministrei vēstuli ar atgādinājumu, ka ministrijas padotībā esošo izglītības iestāžu pedagogiem var noteikt sociālās garantijas izglītības iestādei apstiprinātā budžeta ietvaros.

LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga uzsvēra, ka nav pieļaujama situācija, kad ministrijā strādājošajiem ir pieejamas sociālās garantijas, bet padotības iestādēs strādājošajiem nav.

Viņa sacīja, ka ja ministrija atļausies apelēt pie likuma panta, kas nosaka, ka izglītības iestādēs var noteikt sociālās garantijas esošā budžeta ietvaros, tad tā būs kārtējā pedagogu pazemojuma deva. Viņa norādīja,ka ministrijas budžetā ir finansējums sociālā atbalsta programmai, kas netiek pilnībā izlietots un kuru ministrija 2020.gadā 72 000 eiro apmērā uzskatīja par lietderīgāku izlietot nevis pedagogu atbalstam, bet Valsts informācijas sistēmas pilnveidošanai.

Pedagogu tiesību aizstāvji 6.novembrī izsūtītajā vēstulē aicina Šuplinsku ņemt vērā Izglītības likumā noteikto, un, lemjot par nākamā gada finansējuma piešķiršanu ministrijas padotības izglītības iestādēm, rast iespēju attiecīgi palielināt to budžetus.