Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Sāk parakstu vākšanu Saeimas atsaukšanas rosināšanai

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien nolēma reģistrēt divas iniciatīvas grupas parakstu vākšanai par 13.Saeimas atsaukšanas referenduma rosināšanu, informēja CVK pārstāve Laura Zaharova.

CVK parakstu vākšanai reģistrējusi gan biedrības "Varu Latvijas tautai", gan Centra partijas iniciatīvu.

Parakstīties par šo iniciatīvu vēlētāji varēs 12 mēnešus dažādos veidos - elektroniski portālā "www.latvija.lv", apliecinot parakstu pie zvērināta notāra, dzīvesvietas deklarēšanas vietā pašvaldībā, bāriņtiesā, kura veic notariālas darbības, vai novadā pie pagasta vai pilsētas pārvaldes vadītāja.

Parakstu vākšanas termiņš sāksies rīt, 15. novembrī un ilgs līdz 2020.gada 14.novembrim. Lai izmantotu tiesības rosināt Saeimas atsaukšanu, ierosinājuma autoriem 12 mēnešu laikā jāsavāc un jāiesniedz CVK ne mazāk kā vienas desmitās daļas jeb 154 865 vēlētāju paraksti.

Ja likumā noteiktajā termiņā tautas nobalsošanas ierosināšanai nepieciešamais parakstu skaits tiks savākts, būs jānotiek tautas nobalsošanai par šo jautājumu.

Šodien lemjot par iniciatīvas grupas reģistrēšanu, CVK secināja, ka iesnieguma iesniegšanas dienā nav stājies spēkā Satversmē noteiktais termiņš, kad nevar ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu - gadu pēc Saeimas sanākšanas vai gadu pirms parlamenta termiņa beigām.