Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

KNAB ar atgādinājumu vēršas pie Pūces

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem (AP) ir aizliegts ietekmēt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) amatpersonu, kura Pūces vietā darbojas Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) padomē, politiķim atgādina Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

KNAB vēstulē ministram norādījis uz iespējamiem interešu konflikta riskiem saistībā ar viņa sievas Zaigas Pūces atrašanos SIF sekretariāta direktora amatā.

Saskaņā ar likumu ministram aizliegts pieņemt lēmumus vai piedalīties lēmumu pieņemšanā, vai veikt citas ar valsts amatpersonas amatu saistītas darbības, kas ietekmē vai var ietekmēt viņa, viņa radinieku vai darījumu partneru personiskās vai mantiskās intereses.

Lai novērstu iespējamos interešu konflikta riskus, kā arī, lai netiktu apšaubīta ministra Pūces objektivitāte un neitralitāte, biroja ieskatā, Ministru prezidentam ar rakstveida rīkojumu jānodod ministra kā SIF padomes locekļa funkcijas citai amatpersonai.

Pats ministrs gan kopš augusta vairs nedarbojas SIF padomē, bet viņa vietā deleģēts VARAM valsts sekretārs Edvīns Balševics.

Uz jautājumu, vai citas VARAM amatpersonas nozīmēšana SIF padomes locekļa amatā nākotnē novērstu ministra Pūces iespējamos interešu konflikta riskus, KNAB atbildēja, ka amatpersona, ieņemot SIF padomes locekļa amatu, pilda Ministru prezidenta pilnvarojumu un atskaitās attiecīgai augstākai amatpersonai, kas tai deleģējusi noteikto funkciju.

Turklāt saskaņā ar likumu ikvienai amatpersonai ir aizliegts, izmantojot savu amata stāvokli, jebkādā veidā ietekmēt citas valsts amatpersonas, kad tās sagatavo vai izdod administratīvos aktus vai veic uzraudzības un kontroles funkcijas attiecībā uz šo amatpersonu vai tās radiniekiem, norādīja KNAB.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā SIF padome par fonda sekretariāta direktori apstiprināja biedrības "Ascendum" valdes priekšsēdētāju, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Pūces sievu Zaigu Pūci.

Jauno SIF sekretariāta direktori amatā apstiprināja ar septiņām balsīm par. Balsojumā nepiedalījās vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministra pilnvarotais pārstāvis Balševics un Ministru prezidenta pārstāvis SIF padomē Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK).

Parādnieks skaidroja, ka viņš kā premjera pārstāvis nepiedalījās balsojumā, jo Ministru prezidents nepiekrīt KNAB redzējumam par interešu konflikta atrisināšanu, premjeram pilnvarojot VARAM pārstāvi.

Plānots, ka Zaiga Pūce sāks pildīt SIF vadītājas amata pienākumus, sākot ar 10.decembri. Savukārt nākamā SIF padomes sēde notiks 6.decembrī.