Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Vai "Stradiņiem" izdosies apiet būvnieku "karteļa ēnu"

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Iespējamā būvniecības karteļa ēna krīt arī pār pašlaik lielāko plānoto celtniecību veselības nozarē – P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas A korpusa otrās kārtas būvniecību. Atsevišķu uzņēmumu nosaukumi, kuri izvēlēti sarunām par Stradiņa slimnīcas celtniecību, tieši vai netieši figurē arī Konkurences padomes lietā par iespējamu aizliegta karteļa vienošanos.

Slimnīcas jaunā korpusa būvniecības pirmā kārta tika nodota ekspluatācijā 2017. gada 30. martā, bet pilnībā jaunā ēka sāka darboties 30. jūnijā, kad tajā jau vairāk nekā gadu ārstējās gastroenteroloģijas, nefroloģijas, endokrinoloģijas, uroloģijas, otorinolaringoloģijas un endoskopijas nodaļu pacienti. Jaunajā korpusā atrodas arī poliklīnika, Diagnostiskās radioloģijas institūts, dienas stacionārs un laboratorija. Šā gada sākumā slimnīca noslēdza līgumu ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru par Eiropas Savienības fonda lielā projekta īstenošanu līdz 2023. gada beigām. Projektu, kura kopējās izmaksas tiek plānotas vairāk nekā 90 miljonu eiro apmērā, 85 procentu apmērā līdzfinansēs Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

Šā gada aprīlī A korpusa otrās kārtas būvdarbu veikšanai slimnīca izsludināja konkursa procedūras ar sarunām pirmo posmu - kandidātu atlasi, un mēneša laikā slimnīca saņēma deviņu kandidātu pieteikumus, kurus izvērtēja gan slimnīcas iepirkumu komisija, gan Iepirkumu uzraudzības biroja speciālisti. Tā rezultātā komisija izvēlējās kandidātus, ar kuriem tiks turpinātas sarunas par labāko piedāvājumu ēkas izbūvei otrajā posmā. Par iespēju būvēt slimnīcas jaunā korpusa otro kārtu sacentīsies deviņi kandidāti, kuri iesniedza pieteikumus un tika atzīti par atbilstošiem kvalifikācijas prasībām - piecas sabiedrības ar ierobežotu atbildību - Arčers, Merks, Monum, Skonto būve un Velve, divas pilnsabiedrības - LNK Industries Group un RERE būve 1, kā arī akciju sabiedrība UPB un personu apvienība BBA, PMK un Tilts. Faktiski otrajā sarunu procedūrā piedalīsies visas tās būvniecības firmas, kuras pieteicās jau uz pirmo kārtu, proti, neviena firma nav atbirusi. Sarunas tiks turpinātas arī ar uzņēmumu Velve, ko pirmajā kārtā izslēdza no dalības iepirkumā. Uzņēmums vērsās gan Iepirkumu uzraudzības birojā, kas pieņēma Stradiņa slimnīcai labvēlīgu lēmumu, gan pēcāk tiesā, kas šo lēmumu atcēla. Slimnīca firmas pieteikumu bija noraidījusi, jo tā uzrādījusi pieredzi divu līdzvērtīgu objektu celšanā, bet ne triju. Vēlāk gan uzņēmums pieredzes sarakstu papildināja, bet tas jau netika ņemts vērā.

«Konkursa otrajā posmā slimnīca no pretendentiem sagaida finanšu un tehniskos piedāvājumus,» Neatkarīgajai pastāstīja Stradiņa slimnīcas speciāliste Janita Veinberga. Iepirkuma otrais posms tiks izziņots pēc 10 dienu nogaidīšanas perioda beigām.

Neatkarīgā rakstīja, ka KNAB un Konkurences padome septembra sākumā pauda aizdomas par iespējamu vismaz desmit lielāko būvuzņēmumu iesaisti noziedzīgos nodarījumos un aizliegtu karteļa vienošanos. KNAB izmeklē lietu par kukuļņemšanu un kukuļdošanu lielā apmērā, pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un pārsniegšanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā. Savukārt padome veic izmeklēšanu par iespējamu aizliegtu karteļa vienošanos. Šo izmeklēšanu ietvaros abas iestādes veica kriminālprocesuālās darbības vai inspekciju lielākajos Latvijas būvuzņēmumos.