Glābēji no Baltijas valstīm plūdu skarto Moldovu varētu sasniegt ceturtdien

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ugunsdzēsēji-glābēji, kuri vienības "BaltFloodCombat" sastāvā dodas uz Moldovu piedalīties plūdu radīto seku likvidēšanas pasākumos, saskaņā ar pašreizējām aplēsēm galamērķi varētu sasniegt ceturtdien, 26.augustā.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Eiropas lietu un starptautiskās sadarbības nodaļas vecākais inspektors Ivars Nakurts, visu trīs Baltijas valstu ugunsdzēsēji-glābēji, kuri dodas uz Moldovu, šovakar ap plkst.19 vai 20 plāno satikties Lietuvas pilsētā Marijampolē, kas atrodas netālu no Polijas robežas. Tur vienībai notiks īsa sanāksme, bet pēc tam viņi dosies tālāk cauri Polijai un Ukrainai.

Trešdienu glābēji pavadīs ceļā, bet galamērķi viņi varētu sasniegt ceturtdien. Saskaņā ar jaunāko informāciju "BaltFloodCombat" palīdzība būs nepieciešama plūdu seku likvidēšanā Moldovas ziemeļos, netālu no Rumānijas robežas, pastāstīja Nakurts.

Kā ziņots, šodien plkst.13 pieci Latvijas VUGD darbinieki izbrauca no Rīgas, lai dotos uz Moldovu palīdzēt cīnīties ar plūdu radītajām sekām. Moldovā Latvijas ugunsdzēsēji-glābēji strādās kopā ar kolēģiem no Lietuvas un Igaunijas vienības "BaltFloodCombat" sastāvā.

Vienlaikus valdība šodien pieņēma rīkojumu "Par palīdzības sniegšanu Moldovas Republikai plūdu radīto seku likvidēšanas pasākumos", kas paredz uzdot VUGD "veikt visus nepieciešamos pasākumus, kas saistīti ar glābšanas vienības sagatavošanu, nosūtīšanu un uzturēšanos Moldovas Republikā". Rīkojuma izpildei papildus līdzekļi no valsts budžeta netiks piešķirti.

No Latvijas uz Moldovu šodien devās VUGD Operatīvās vadības pārvaldes (OVP) Operatīvās pārvaldīšanas nodaļas priekšnieks kapteinis Ivo Mežulis, OVP Operatīvās pārvaldīšanas nodaļas operatīvais dežurants kapteinis Andris Krots, Rīgas reģiona pārvaldes 8.daļas vada komandiera vietnieks virsseržants Sergejs Savčenko, Rīgas reģiona pārvaldes 7.daļas ugunsdzēsējs-glābējs kaprālis Jānis Dinbirs un Vidzemes reģiona brigādes Madonas daļas ugunsdzēsējs-glābējs kaprālis Dzintars Zaretoks.

Plānots, ka Moldovā Baltijas valstu glābēji strādās līdz 12.septembrim.

"BaltFloodCombat" ir Eiropas Savienības (ES) finansēts projekts, kas tiek īstenots, sadarbojoties triju Baltijas valstu glābšanas dienestiem - Igaunijas Glābšanas pārvaldei, Lietuvas Ugunsdzēsības un glābšanas departamentam un Latvijas VUGD. Projekta uzdevums ir izveidot starptautisku augstas veiktspējas sūknēšanas moduli ar apmācītu personālu, efektīvu un modernu ekipējumu. Projekta galvenie mērķi ir uzlabot katras valsts gatavību plūdiem un pastiprināt ES ātrās reaģēšanas spējas vienā no visbiežāk sastopamām ārkārtējām situācijām - plūdos.

Latvijā

Jāvērtē, vai un kā sankciju piemērošana nelietderīgi naudu tērējušām iestādēm ietekmētu iestāžu pakalpojumu saņēmējus - iedzīvotājus, uzņēmējus un nevalstiskās organizācijas, komentējot Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča priekšlikumu, aģentūrai LETA pauda Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Svarīgākais