Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Svarīgi! VID maina pasta sūtījumu atmuitošanas kārtību

© F64

No 2019.gada 19.novembra Valsts ieņēmumu dienests (VID) maina muitojamo sūtījumu apstrādes kārtību. No minētā datuma trešo valstu pasta sūtījumu saņēmējiem maksājamos nodokļus un nodevas vairs neaprēķinās muitas darbinieki, bet klientiem pašiem būs jāiesniedz muitas deklarācija VID Elektroniskās deklarēšanās sistēmā (EDS). Atmuitošanu par maksu būs iespējams veikt arī ar Latvijas Pasta muitas brokera palīdzību.

Lai deklarētu no trešajām valstīm saņemtās preces, par kurām jāveic muitas maksājumi, tajā skaitā interneta veikalos iegādātās preces, kuru vērtība pārsniedz 22 eiro, un privātos nekomerciālos sūtījumus 45 eiro vērtībā, no 19.novembra visiem klientiem atbilstoši VID noteiktajai jaunajai kārtībai iespējami divi preču atmuitošanas varianti.

Bez papildu maksas preces būs iespējams atmuitot VID EDS www.eds.vid.gov.lv, augšupielādējot sūtījuma dokumentus un tiešsaistē veicot muitas maksājumus. Sīkāka informācija par sūtījumu saņemšanas iespējām no valstīm ārpus Eiropas Savienības un atmuitošanas kārtību pieejama VID interneta mājas lapā: https://www.vid.gov.lv/lv/pasts.

Ja sūtījuma saņēmējs pats nevēlas veikt atmuitošanas procedūras, ir iespēja izmantot Latvijas Pasta muitas brokera maksas pakalpojumus: https://pasts.lv/lv/muita/.

Muitas formalitātēm pakļautie sūtījumi no valstīm ārpus Eiropas Savienības veido līdz 1% no kopējā Latvijas Pastā vidēji gada laikā saņemto sūtījumu apjoma. Ja Latvijas Pastā ienāks muitojams sūtījums, klients atbilstoši VID noteiktajai jaunajai kārtībai vairs nesaņems aicinājumu ar jau aprēķinātu maksājamā nodokļa summu, bet gan ar informāciju, ka sūtījumam jāveic atmuitošana.