Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Valsts prezidents 18.novembrī godinās karavīrus, sportistus, mediķus un citu jomu pārstāvjus

© Romāns Kokšarovs/F64

Valsts prezidents Egils Levits 18.novembra koncertā godinās cilvēkus, kuri sabiedrībā veic godpilnu un varonīgu darbu, tostarp arī karavīrus, mediķus un sportistus.

Par godu Latvijas proklamēšanas 101.gadadienai prezidenta kanceleja sadarbībā ar VSIA "Latvijas koncerti" 18.novembrī rīkos ikgadējos valsts svētku koncertus Latvijas Nacionālajā teātrī un visos Latvijas novados.

Kā pavēstīja prezidenta kancelejā, Latvijas Nacionālajā teātrī 18.novembra valsts svētku koncerta atslēgas vārds būs varonība.

Valsts pirmā amatpersona koncertā vēlas godināt tos, kuri mūsdienu sabiedrībā veic godpilnu un varonīgu darbu. Tie ir karavīri, kuri dienē starptautiskajās misijās, kā arī šī gada godalgotie pasaules čempionātu un paralimpisko spēļu uzvarētāji. Tāpat Levits vēlas godināt sociālās uzņēmējdarbības virzītājus, sabiedriskās organizācijas, kas sniedz atbalstu mazaizsargātām grupām, kā arī cilvēkus, kuri saņēmuši apbalvojumus sociālās solidaritātes jomā, brīvprātīgajā darbā.

Koncertā godinās arī Atmodas līderus un nacionālās pretošanās kustības dalībniekus, labākos ārstus un medicīnas māsas, izcilības balvu izglītībā un zinātnē saņēmējus, kā arī starptautisko mācību olimpiāžu uzvarētājus un viņu skolotājus. Tāpat publiski cildinās Latvijas Žurnālistu asociācijas balvu saņēmējus, šī gada starptautisko mākslas un mūzikas balvu ieguvējus, Latvijas kultūras dižgarus un valsts augstāko apbalvojumu kavalierus.

Plānots, ka par varonības tematu izteiksies trīs skolēni - Aleksandra Alferenkova no Jaunmārupes pamatskolas, Antra Toporkova no Ciblas vidusskolas, Matīss Kataņenko no Āgenskalna Valsts ģimnāzijas.

"Mūsu brīvības alku, patiesības slāpju, izlaušanās cīņu un pastāvēšanas stiprums sakņots vārda spēkā. Varonība - tā var būt rīcība, tā var būt pārliecība, un tas var būt arī vārds," sacīja Latvijas Nacionālā teātra koncerta režisore Dita Lūriņa.

Koncertā skanēs Uģa Prauliņa "Dievaines", Emīla Dārziņa "Melanholiskais valsis", Antiņa ārija no Arvīda Žilinska operas "Zelta zirgs", Imanta Kalniņa "Piektās simfonijas" fināls, Artura Maskata opuss ar Broņislavas Martuževas dzeju, Jura Karlsona kordziesma "Rainis. Blumbergs. Jāzeps…", Maijas Einfeldes simfoniskā miniatūra, duets no Ērika Ešenvalda operas "Iemūrētie".

Koncertā piedalīsies tādi solisti kā Inga Šļubovska-Kancēviča, Ieva Parša, Inese Mičule, Miķelis Putniņš, Raimonds Bramanis, Miks Akots, Laima Jansone, DJ Monsta, jauniešu koris "Kamēr…", Liepājas Simfoniskais orķestris. Koncerta diriģenti būs Jānis Liepiņš un Aivis Greters.

Koncertu no Latvijas Nacionāla teātra translēs tiešraidē televīzijas kanālā LTV1 un Latvijas Radio 3 "Klasika" plkst.17.30.

Šogad koncerti reģionos izskanēs Dobelē, Mazirbē, Krāslavā un Jūrmalā. Katrā koncertā izskanēs arī reģionam veltīts Valsts prezidenta video sveiciens.

Dobeles pilsētas kultūras namā Latvijas valsts 101.gadadienas svinīgajā pasākumā orķestris "Sinfonietta" Rīga diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā piedāvās koncerta programmu ar komponistu Jāņa Mediņa, Emīla Dārziņa, Andra Vecumnieka un Jēkaba Jančevska skaņdarbiem. Solists būs tenors Andris Ludvigs.

Mazirbē, Lībiešu Tautas namā, diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā izskanēs Rīgas Doma zēnu kora dziedātās "Rīta un vakara dziesmas" kopā ar novada ievērojamo komponistu Raimondu Tigulu un instrumentālo grupu.

Krāslavas Kultūras namā viesosies Latvijas Radio bigbends kopā ar solisti Kristīni Prauliņu. Svētku koncerts būs ar citu skatījumu uz tautasdziesmu un Raimonda Paula dziesmām - skanēs Kārļa Vanaga dziesmu apdares džeza aranžijās.

Latvijas proklamēšanas 101.gadadienu Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē, svinēs ar svētku koncertu un apbalvojumu - "Goda zīme" un "Goda jūrmalnieks" - pasniegšanu. Ar muzikāliem sveicieniem uzstāsies jaunie talanti - pianists Kārlis Gusts Zariņš, sitaminstrumentāliste Sonja Misiņa un vokālā grupa "Framest".