Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā 5G veidos ar Somijas un Ķīnas iekārtām

© F64

ASV noteiktais ierobežojums Savienoto Valstu uzņēmumiem sadarboties ar Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotāju Huawei šī uzņēmuma ietekmi Latvijā līdz šim nav būtiski mainījis. Teju katrs 4G rūteris un katrs trešais ceturtais mobilais telefons, kas tiek lietots Latvijā, ir šī uzņēmuma ražots. Tāpat arī Bites un Tele2 kopīgais 5G tīkls tiks attīstīs sadarbībā ar Huawei. Tajā pašā laikā atšķirībā no dažām citām Eiropas valstīm, kurās viss 5G tīkls būs Huawei būvēts, Latvijā daļa šī tīkla – LMT 5G – tiks veidota sadarbībā ar Somijas Nokia.

Huawei ir viens no spēcīgākajiem mobilo tehnoloģiju zīmoliem pasaulē. Tas ir lielākais telekomunikāciju piegādātājs un otrais lielākais tālruņu ražotājs pasaulē. Arī Latvijā Huawei telefoni ir vieni no visvairāk pārdotajiem, Neatkarīgajai apliecināja aptaujātie mobilo sakaru operatori.

«Huawei ir viens no TOP3 pirktākajiem viedtālruņu zīmoliem pie Tele2. Kopējā tirgus daļa svārstās robežās no 25 procentiem līdz 30 procentiem, bet tas nav pie mums pats pirktākais viedtālruņa zīmols,» Neatkarīgajai atklāja Tele2 sabiedrisko attiecību vadītājs Oskars Fīrmanis. Līdz ar to Latvijas patērētāji bažījas, vai Huawei telefonu lietotājus neietekmēs ASV un Ķīnas nesaskaņas. Viesojoties Rīgā, Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotāja Huawei viceprezidents kiberdrošības jautājumos Mika Laude uzsvēra, ka bažām par Huawei telefonu lietošanu nākotnē nav pamata. «Mēs garantējam, ka Huawei telefoni strādās un tajos darbosies arī visas lietotnes,» solīja M. Laude.

Tāpat gandrīz visi 4G rūteri, kas līdz šim ir pārdoti Latvijā, ir tieši šīs kompānijas ražoti. Un, visticamāk, nākotnē būs pieejami arī Huawei 5G rūteri. Tajā pašā laikā šiem rūteriem nākotnē būs spēcīgs konkurents, ko ražos Latvijā. Tas būs tehnoloģiju uzņēmuma MikroTik 5G rūteris, kura izstrāde notiek sadarbībā ar SIA Latvijas mobilais telefons (LMT).

Arī Latvijā top 5G tīkls

5G tīklam nepieciešamās iekārtas ražo vairāki lieli pasaules līmeņa spēlētāji - Ķīnas Huawei, Zviedrijas Ericsson, Somijas Nokia. Daļa Eiropas valstu šī tīkla izbūvē priekšroku dod ķīniešiem, daļa gluži otrādi - pilnībā atsakās no Ķīnas uzņēmuma 5G tīkla infrastruktūras. Viena no tādām ir kaimiņvalsts Igaunija, kura novembra vidū parakstījusi memorandu ar ASV par 5G tīkla drošību, kas lielā mērā paredz atteikties no Ķīnas uzņēmuma Huawei ražojumu izmantošanas jaunākās paaudzes mobilo tīklu izveidē Igaunijā. Līdzīgu memorandu ir parakstījusi vai gatavojas to darīt arī Polija un Rumānija. Savukārt Krievija jau vienojusies ar Huawei par 5G tīkla izveidi, bet Ungārija paziņojusi, ka sadarbosies ar Huawei 5G tīkla izbūvē. Arī Latvijā 5G tīkls daļēji tiks būvēts sadarbībā ar Huawei. Par to liecina Bites un Huawei parakstītais sadarbības memorands, kā arī Bites un Tele2 vienošanās par kopīgu 5G tīkla izbūvi. Neatkarīgā jau rakstīja, ka 2018. gadā Bite un Huawei parakstīja saprašanās memorandu par 5G tīkla infrastruktūras izveidi Latvijā, savukārt šogad Tele2 AB Group un Bite parakstījušas vienošanos par kopuzņēmumu izveidi ar mērķi Latvijā un Lietuvā būvēt un pārvaldīt mobilo tīklu. Šī partnerība paredz koplietot tīklu infrastruktūru un 2G, 3G, 4G, kā arī gaidāmo 5G sakaru pārraidi.

LMT tīkls savukārt būvēts, izmantojot Somijas ražotāja Nokia tīkla infrastruktūru. Lai arī Nokia lielākajai daļai asociējas ar telefoniem, patiesībā tā joprojām ir viens no lielākajiem tīkla iekārtu ražotājiem pasaulē. Pēc vairāku darbības rādītāju kopuma Nokia atzinusi LMT tīklu kā vienu no labākajiem pasaulē, Neatkarīgajai atklāja LMT preses sekretāre Elīna Lidere. LMT arī 5G tīkla izbūvei izmantos Nokia tehnoloģijas.

Nenovērtētā vai pārvērtētā kiberdrošība

ASV uzstāj, ka, izmantojot Huawei tehnoloģijas, Ķīnas valdība var izspiegot globālo sakaru plūsmu, taču vienlaikus noliedz, ka sankcijas pret Huawei būtu daļa no ASV un Ķīnas tirdzniecības kara.

«Mēs nestrādājam ar militārām struktūrām, ne Vācijā, ne Lielbritānijā, ne ASV, ne Ķīnā. Mēs strādājam ar telekomunikāciju uzņēmumiem,» uzsvēra Mika Laude. Viņš teica, ka 5G nav revolūcija, bet gan evolūcija. Nākotnē būšot arī 16G, 17G utt. «Tomēr ir skaidrs, ka 5G atnesīs mums ko jaunu. Protams, mēs izvērtējam kiberdrošības riskus un cenšamies tos novērst, bet tas nenotiek vienā dienā. Tā ir vesela ekosistēma, un Huawei ir lielākais investētājs šajā jomā, bet ne vienīgais, un arī negribam būt vienīgie. Turklāt mēs investējam pietiekami lielus līdzekļus drošības jautājumos. Kad Edvards Snoudens pauda visiem savas atklāsmes, 12 procenti interneta tīklu bija šifrēti, tagad tādi jau ir 75 procenti, bet, ieviešot 5G, interneta tīkliem jābūt šifrētiem 90 procentos gadījumos. Huawei nepieder ne šifrēšanas atslēgas, ne šo koda atslēgu pārvaldība. Tas pieder pakalpojumu sniedzējiem. Ar 5G strādās operatori, kuri ar Huawei sadarbojas pēdējos 30 gadus, viņi ir sava darba profesionāļi un zina, ko dara. Ja valstīm būs vienota nostāja šajos jautājumos, tad arī mēs varēsim nodrošināt vajadzīgo platformu un rūpēties par kiberdrošības risku novēršanu nākotnē,» sacīja M. Laude.

Huawei Technologies komunikācijas vadītājs Baltijā Mindaugs Pluķis atklāja, ka Huawei līdz šim jau ir parakstījis vairāk nekā 60 sadarbības līgumu par 5G nodrošināšanu, tostarp pasaules tirgū jau ir nonākušas vairāk nekā

400 000 Massive Mimo antenu, kas paredzētas 5G tīkliem.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs septembra beigās piedalījās Eiropas Politikas analīzes centra forumā ASV galvaspilsētā Vašingtonā, kurā uzsvēra, ka ir svarīgi, lai 5G tīklu infrastruktūra Eiropas Savienībā būtu noturīga un pilnībā droša. «Ņemot vērā, ka Eiropas Savienības dalībvalstu digitālie tīkli ir savstarpēji saistīti, mēs iestājamies par kopēju Eiropas Savienības pieeju 5G tīklu kiberdrošībai. Ar ierobežojošiem pasākumiem nepietiek. Ir nepieciešams stimulēt tirgus apstākļus un patērētāju kultūru, kas dod priekšrocību tehnoloģiju drošībai un uzticamībai, nevis zemākajai cenai. Tāpat ir jāmazina iespējamie riski, dažādojot iekārtu piegādātājus, kā arī ieguldot pētniecībā un attīstībā, vienlaikus nezaudējot tehnoloģiskās priekšrocības, piemēram, attiecībā ar Ķīnu. Tas nozīmē, ka līdzīgi domājošām valstīm vajadzētu rīkoties kopā, stingri uzstājot uz noteikumos balstītu starptautisko kārtību un principiem, tādējādi tas palīdzētu turpmāk strādāt kopā arī ar mūsu partneriem no Ķīnas,» pauda ārlietu ministrs.

Huawei nākotnes bizness - mākslīgais intelekts

Tajā pašā laikā Huawei nākotnes tirgu saskata mākslīgajā intelektā. Tāpēc, lai sasniegtu šo mērķi, uzņēmums ieguldīs arhitektūras inovācijās, procesoros, atvērtā pirmkoda programmatūrā un ekosistēmā. Šim nolūkam Huawei plāno ieguldīt vēl 1,5 miljardus ASV dolāru. «Saprātīgā pasaule ir klāt, un mēs tai varam pieskarties. Kā nozare mēs atrodamies uz milzīgu iespēju sliekšņa. Huawei ir apņēmies izveidot pasauli ar visuresošu savienojamību un visaptverošu intelektu, nodrošinot saprātīgu pieredzi visos scenārijos un pārliecinoties, ka ieguvumi ir pieejami ikvienam cilvēkam, mājām un organizācijai,» pauda Huawei Baltijas uzņēmumu tirgus attīstītājs un Huawei Enterprise BG vadītājs Baltijā Dans Masiļūns.

Huawei, pat neskatoties uz tirdzniecības karu ar ASV, arī pašreizējais bizness ir veiksmīgs. Šā gada pirmajos trīs ceturkšņos tas spējis strādāt ar 610,8 miljardu juaņu (78,5 miljardu eiro) apgrozījumu, kas ir par 24,4 procentiem vairāk nekā attiecīgajā laika periodā pērn, teikts uzņēmuma publiskotajā paziņojumā. Līdz trešā ceturkšņa beigām vairāk nekā 700 pilsētas un 228 uzņēmumi izraudzījušies Huawei par partneri savā digitālajā transformācijā. Huawei šā gada pirmajos deviņos mēnešos pasaulē kopumā piegādājis vairāk nekā 185 miljonus viedtelefonu, kas ir par 26 procentiem vairāk nekā pirms gada.

M. Laude gan neslēpa, ka tirdzniecības karš izmaksās dārgi, bet, pēc viņa teiktā, cietīs ne tikai Huawei, bet, iespējams, arī citi ražotāji. Pēc viņa teiktā, 50 procenti no iPhone komponentēm nākot no Ķīnas.