Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas mediju telpā sēras

© Aigars Jansons/ F64 Photo Agency

Amerikāņu investīciju kompānija Providence Equity Partners pārbūvē sev piederošo mediju grupu Baltijas valstīs tā, lai pēc dažiem gadiem to varētu izdevīgi pārdot. Latvijā šā procesa sekas ir informatīvās telpas sašaurināšanas un telekanāla LNT slēgšana.

Satraukumu par to pauž gan nozares profesionāļi, gan politiķi. Taču aizliegt īpašniekam rīkoties ar savu īpašumu pēc saviem ieskatiem nav pamata. Cita lieta, ka amerikāņi varēja rīkoties saudzīgāk pret darbiniekiem. Savlaicīgi sagatavot viņus radikālajām pārmaiņām, nevis pēkšņi paziņot - jūsu pakalpojumi vairs nebūs vajadzīgi, un arī sabiedrībai šīs pārmaiņas varēja tikt komunicētas korektākā veidā.

Iepriekš zviedru mediju grupai MTG piederošo mediju biznesu amerikāņi pārpirka 2017. gadā. Darījuma paketē ietilpa televīzijas kanāli TV3, LNT, TV6, Kanāls2, radio Star FM, portāls TVPlay, portāls Skaties.lv, satelīttelevīzija TVPlay Home un reklāmas uzņēmums SmartAD. Tagad īpašnieks ir izziņojis biznesa apvienošanu zem viena - TV3 zīmola. Piedāvājums tiks sastrukturēts atbilstoši auditorijas segmentiem. Būs kanāls ģimenei, kanāls vīriešiem, kanāls sievietēm, kanāls bērniem. Bet divu atsevišķu ziņu dienestu vietā Latvijā būs viens. Ziņas televīzijas ražošanā ir faktiski dārgākā pozīcija, līdz ar to no biznesa ekonomijas viedokļa šī ir loģiska rīcība. Kā no kopsapulcē skaidrotā un viņiem pieejamās informācijas sapratuši darbinieki - amerikāņi apņēmušies izveidot labi pelnošu un pārdošanai pievilcīgu produktu, lai iespējamais pirkums interesētu ne tikai Krieviju, tās stratēģisko interešu dēļ, bet arī kādus naudīgākus Rietumu pasaules investorus - kā īsts mediju bizness.

Taupīšanas politiku amerikāņi sāka jau šī gada sākumā, tādējādi pamudinot aiziet no darba vairākus mediju profesionāļus. Divu moderatoru vietā ekrānā vairs sēdās tikai viens. Bet tagad līdz ar LNT slēgšanu tiks atlaisti aptuveni 20% darbinieku. Tiek lēsts, ka līdz 50 cilvēkiem - žurnālisti, operatori, skaņu inženieri. Šonedēļ TV3 sāksies jaunās ziņu dienesta komandas komplektēšana. Konkurence būs visai sīva, jo darba piedāvājums Latvijas mediju vidē ir ierobežots. Bažas, kā TV3 un LNT īpašnieku veiktā biznesa pārveide atsaucas uz žurnālistu un citu darba ņēmēju tiesībām, pauž žurnālistu arodorganizācija:

«Latvijas Žurnālistu savienība aicina TV3 un LNT īpašniekus īstenot pasākumus savas peļņas palielināšanai, tikai ievērojot sociāli atbildīgas uzņēmējdarbības standartus un ētiku. Latvijas Žurnālistu savienība ir gatava aicināt valsts un pašvaldību iestādes, Latvijas uzņēmumus un komersantus pārtraukt sadarbību ar tiem informācijas nozares uzņēmumiem, kuri nodarbināto skaitu samazinās, pārkāpjot sociāli atbildīgas uzņēmējdarbības principus.»

Šīs pārmaiņas privātā mediju grupā nenovēršami ietekmēs arī Latvijas informatīvo telpu kopumā, kas jo būtiski ir viltus ziņu un informatīvā hibrīdkara apstākļos. Kultūras ministrija ir uzdevusi Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei izvērtēt, kā telekanālu TV3 un LNT ziņu dienestu saplūšana ietekmēs viedokļu daudzveidību elektronisko mediju telpā. Padome arī vērtēs, vai ziņu izņemšana no kanāla satura vispār ir pieļaujama, jo tās kā obligāts satura elements atrunātas telekanāla apraides atļaujā. Iespējams, ka aizstāt ziņas ar kādu asarainu meksikāņu seriālu nemaz nav likumīgi.

Vēl jāatgādina, ka savulaik, kad LNT nonāca pirmajā pārdošanā un kompāniju nopirka toreizējie TV3 īpašnieki, atsevišķu ziņu dienestu saglabāšana bija obligāts valsts izvirzīts priekšnosacījums, lai darījums vispār tiktu saskaņots. Tagad šī prasība vairs nav spēkā.