Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Skumja sestdiena! Līdzcilvēki velta sirsnīgus piemiņas vārdus Džemmai Skulmei

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Sestdienas rītā 94 gadu vecumā mūžībā devusies māksliniece Džemma Skulme. Līdzjūtību Džemmas Skulmes ģimenei izteikuši gan sabiedrībā zināmi ļaudis, gan viņas talanta cienītāji.

"Izsaku līdzjūtību gleznotājas Džemmas Skulmes tuviniekiem un visiem, kam Skulmes talants nozīmēja daudz," mikroblogošanas vietnē twitter raksta bijušais Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

"Dāma un māksliniece, kura nekad neteica: šodien neviens nemāk gleznot. Nekad neaplika laikmetīgo mākslu un vienmēr bija atvērta jaunām idejām un iedvesmām," norāda Latvijas Televīzijas kultūras žurnāliste Henrieta Verhoustinska.

"Skumja sestdiena. Lai viegli un mierpilni mūžībā. Līdzjūtība Džemma Skulmes tuviniekiem," raksta Luīze Lismane.

"Apbrīnojama māksliniece bija...Vienmēr apbrīnoju viņas darbus,īpaši cilvēku atveidošanu,kas šķiet ir tik dabiska.Ļoti skumji.Sirdīs,darbos paliks mūžīgi..Izsaku līdzjūtību," raksta Džemmas talanta cienītāja.

"Džemma Lija Skulme, spoža, radoša un ļoti stipra. Lai vieglas smiltīs," norāda kāda mikroblogošanas vietnes twitter lietotāja.

Jau vēstīts, ka informāciju par atvadīšanos no māksliniece publiskos vēlāk.

Latvijas Mākslinieku savienībā aģentūrai LETA apliecināja, ka māksliniecei bijušas veselības problēmas.

Skulme dzimusi 1925.gada 20.septembrī gleznotāja Oto Skulmes un tēlnieces Martas Skulmes ģimenē. 1949.gadā viņa absolvējusi Latvijas valsts Mākslas akadēmijas (tagad Latvijas Mākslas akadēmija) Monumentālās glezniecības nodaļu. Tāpat 1949.gadā viņa sākusi piedalīties izstādēs, strādājusi monumentālās glezniecības, plakātu mākslas, grāmatu mākslas jomā.

Skulme tiek uzskatīta par nozīmīgu padomju laika Latvijas kultūras dzīves veidotāju. Māksliniece līdzdarbojās Atmodas kustībā, 1988.gadā viņa bija Latvijas Tautas frontes (LTF) veidotāju skaitā un 1989.gadā tika ievēlēta PSRS Tautas deputātu kongresā.

Skulme bijusi arī LPSR Augstākās Padomes deputāte. Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka Skulme 1998.gadā parakstījusi Tautas partijas manifestu.

Gleznotāja ir vairāku prēmiju un apbalvojumu laureāte, apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni, saņēmusi arī Ministru kabineta balvu par izcilu devumu Latvijas mākslas un sabiedriskajā dzīvē.

Skulme bijusi precējusies ar aktieri Artūru Dimiteru un gleznotāju Ojāru Ābolu, ir divi bērni - mākslinieki Juris Dimiters un Marta Skulme, kā arī vairāki mazbērni.