Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Pēc nedēļas spriedīs par nākamā gada budžeta vietu sadalījumu augstskolās

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Ceturtdien, 14.novembrī, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) tiksies ar augstskolām, nozaru ministrijām un Latvijas Studentu apvienību, lai atklātu sarunas par nākamā gada budžeta vietu sadalījumu augstskolās.

Ministrijā norādīja, ka, atšķirībā no līdzšinējās prakses, šogad notiks arī trīspusējās sarunas - ar to nozaru ministrijām, kuru padotībā ir augstākās izglītības iestādes, piemēram, Rīgas Stradiņa universitāte ir padota Veselības ministrijai, Latvijas Lauksaimniecības universitāte - Zemkopības ministrijai, bet Kultūras ministrijai padotas Latvijas Mākslas akadēmija, Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmija un Latvijas Kultūras akadēmija.

IZM ir aicinājusi augstskolas sagatavot priekšlikumus par valsts budžeta finansētajām studiju vietām 2020.gadam. Plānojot studiju vietu sadalījumu 2020.gadā, ministrija lūdza ievērot noteiktus principus, piemēram, budžeta vietu aizpildījumu un studējošo atbirumu, atbilstību tautsaimniecības attīstības vajadzībām, studiju virzienu akreditācijas ilgumu, programmas vērtējumu, kā arī ņemt vērā tendenci ar faktisko budžeta vietu aizpildījumu, lai tiktu nodrošināts plānoto studiju vietu aizpildījums.

Tāpat ar augstskolām plānots apspriest priekšlikumu par iespējamo uzņemšanas prasību paaugstināšanu studentiem, kuri pretendē uz budžeta vietām, sacīja ministrijā.

Ministrija lūgusi arī Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) viedokli un rekomendācijas attiecībā uz turpmāko valsts budžeta finansēto studiju vietu piešķiršanu 2020.gadā un vidējā termiņā, kā arī izteikt viedokli par nepieciešamajiem speciālistiem sadalījumā pa izglītības tematiskajām jomām, balstoties uz LDDK pārstāvēto nozaru asociāciju vajadzībām.