Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Pirmo reizi pasaules reitingā sociālajā zinātņu jomā iekļautas arī divas Latvijas augstskolas

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Latvijas Universitāte (LU) un Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) pirmo reizi iekļautas prestižā pasaules universitāšu reitinga "Times Higher Education" sociālo zinātņu vērtējumā, ieņemot 601+ vietu.

LU Komunikācijas un inovāciju departamenta Sabiedrisko attiecību speciāliste Sindija Iesalniece stāstīja, ka reitings izceļ universitātes, kas ir vadošās socioloģijas, ģeogrāfijas, politikas un starptautisko studiju, kā arī komunikācijas un plašsaziņas līdzekļu studiju priekšmetos.

Reitinga rezultātā tāds kritērijs kā studijas (mācību vide) veido 32,4%, pētniecība (apjoms, ienākumi un reputācija) veido 32,6%, citējamība (pētniecības ietekme) - 25%, starptautiskā perspektīva (personāls, studenti un pētniecība) - 7,5%, bet ienākumi nozarē (inovācijas) - 2,5%.

LU rektora pienākumu izpildītājs Indriķis Muižnieks norādīja, ka iekļūšana "Times Higher Education" reitingā ir LU sasniegums, kuru veido vairāku fakultāšu, institūtu zinātnieku un akadēmiskā personāla darbs. Viņš pauda, ka tas apliecina LU tālākās izglītības potenciālu un parāda, ka universitātes pētījumu rezultāti ir novērtēti un atzīti pasaulē.

2020.gada sociālo zinātņu vērtējumā iekļautas 720 universitātes, salīdzinot ar 666 universitātēm pagājušajā gadā.

Reitingā visaugstāk novērtēts ASV Masačūsetsas Tehnoloģiju institūts, otro vietu ieņem Lielbritānijas Oksfordas Universitāte, bet trešo vietu ASV Hārvardas Universitāte.

Iesalniece pavēstīja, ka "Times Higher Education" ir viens no trim pasaules ietekmīgākajiem universitāšu reitingiem, ko publicē jau 17 gadus. Pasaules universitāšu reitingā sociālo zinātņu klasifikācijā tiek izmantoti tie paši 13 darbības rādītāji, kā vispārējā pasaules universitāšu klasifikācijā, taču metodika tiek piemērota atsevišķām jomām.

Kā ziņots, septembrī tika publicēts jaunākais "Times Higher Education" pasaules universitāšu reitings, kurā LLU visaugstākos rādītājus ieguvusi zinātnē un zināšanu pārnesē, savukārt LU augstāko vērtējumu saņēmusi vērtējumā par sadarbību ar uzņēmumiem, aģentūra LETA noskaidroja universitātēs.

Pasaules universitāšu reitingā "Times Higher Education" LU ierindojusies "Top 1000", savukārt Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) un LLU ir iekļuvušas labāko 1400 augstskolu starpā.

LLU visaugstākos rādītājus ieguvusi zinātnē un zināšanu pārnesē, šajos rādītājos konkurējot arī ar LU un RTU un iekļūstot pasaules 1000 labāko augstskolu vidū. Atbilstoši zinātnes rādītājiem LLU ir ieguvusi 714.vietu, bet zināšanu pārnesē - 913. vietu, aģentūrai LETA sacīja komunikācijas vadītāja LLU Lana Janmere.

Turpretī LU vislabākos rezultātus ieguvusi sadarbībā ar industriju, kur tā pakāpusies no 873.vietas uz 567.vietu, skaidroja LU sabiedrisko attiecību speciāliste Sindija Iesalniece. Viņa pauda, ka vairākus gadus LU labākais rādītājs bijis starptautiskās sadarbības vērtējumā, kurā joprojām LU ieņem labu rezultātu - šogad no 672.vietas tā pakāpusies uz 571.vietu. Zinātnes rādītājā universitāte ieņem 646.vietu, bet pērn ierindojās 973.vietā.

LLU "Times Higher Education" reitingā ir iekļuvusi pirmo reizi. "Iekļūšana reitingā ir starptautiska atzinība par nozīmīgo darbu, kuru mūsu zinātnieki īsteno jau vairākus gadus dažādās zinātņu jomās - biozinātnēs, inženierzinātnēs un sociālajās zinātnēs. Turklāt reitinga rezultāti skaidri parāda, ka esam stratēģiski nozīmīgi tautsaimniecības nozarēm un spējam konkurēt ar citām universitātēm zināšanu pārnesē," sacīja LLU rektore Irina Pilvere.