Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Valdība atbalsta papildu miljona eiro piešķiršanu sabiedriskajiem medijiem

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Ministru kabinets ārkārtas sēdē šodien lēma atbalstīt priekšlikumu par papildu miljona eiro piešķīrumu sabiedriskajiem medijiem 2020.gadā ar mērķi stiprināt sabiedrisko mediju kapacitāti un izlīdzināt algu atšķirību nozarē strādājošajiem, informēja Latvijas Radio pārstāve Indra Zomerovska.

Latvijas Radio ļoti pozitīvi novērtē šo soli norādot, ka plānotās reformas, kuru īstenošanai radio nepieciešami 750 000 eiro, atbalsta gan visas Latvijas Radio struktūrvienības, gan darbinieku arodbiedrība.

"Kopš vasaras Latvijas Radio vadība, arodbiedrības pārstāvji un darbinieki ir ļoti aktīvi skaidrojuši un aizstāvējuši pozīciju par nepieciešamību pēc papildu finansējuma Latvijas Radio darbinieku atalgojumam un sekmīgai radio attīstībai," norāda Zomerovska.

Latvijas Radio pārstāve skaidro, ka radio ir "neapgāžama argumentācija un precīzi aprēķini (..) līdz pēdējam eirocentam" plānoto 750 000 eiro izlietojumam. Piešķirtais miljons eiro sniedz iespēju pietuvināt radio un sabiedrisko mediju portāla "lsm.lv" darbinieku atalgojumu Latvijas Televīzijas darbinieku atalgojumam, kā arī radio gadījumā veikt strukturālās reformas, norāda Latvijas Radio valdes locekle finanšu jautājumos Mārīte Tukiša.

Radio skaidro, ka paredzēts stiprināt analītisko žurnālistiku, multimediālo saturu un informācijas tehnoloģiju kapacitāti, kā arī paredz izveidot satura redkolēģijas un Inovāciju laboratoriju. Tāpat paredzēts konsolidēt administratīvās un atbalsta funkcijas un optimizēt ētera nodrošināšanas un montāžas funkcijas.

"No plānotajiem 750 000 eiro nākamgad vairāk nekā 250 000 tiks novirzīti investīcijām tehnoloģiskā parka atjaunošanai. Analītiskās un pētnieciskās žurnālistikas nodaļas izveidei, kas ietver arī vienas jaunas štata vietas izveidi, nepieciešami papildus 32 760 eiro. Tāpat plānā iekļauti 74 329 eiro četru jaunu štata vietu izveidei, nodrošinot papildspēkus IT daļai un multimediālā satura veidošanai," skaidro Latvijas Radio pārstāvji.

Tāpat paredzēts pabeigt darba samaksas reformu, izlīdzinot atalgojumu starp līdzīga darba veicējiem, kuri pašlaik saņem atšķirīgu atalgojumu pat pārsimts eiro amplitūdā, kā arī ieviest uz rezultātu vērstu darba samaksas un motivācijas sistēmu, kam kopumā nepieciešami 325 708 eiro, skaidro Tukiša.

Kā ziņots, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) piedāvājusi LTV vajadzībām novirzīt 250 000 eiro, bet Latvijas Radio - 750 000 eiro.

2020.gada valsts budžeta izstrādes procesā pēc Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) priekšlikuma koalīcijas partijas vienojās vienu miljonu eiro nākamajā gadā piešķirt sabiedrisko mediju atalgojuma celšanai. Šo naudu veido daļa no politisko partiju finansējuma pieauguma summas.