Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Mediķu protestam varētu pievienoties arī arodbiedrību pārstāvji

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) aicinājusi visus arodbiedrību biedrus un darbiniekus pievienoties mediķu prasībām ceturtdien gaidāmajā protestā pie Saeimas, informēja LBSA.

Arodbiedrība uzskata, ka veselības aprūpes darbinieku prasības ir taisnīgas un aicina valdību un Saeimu pildīt Veselības aprūpes finansēšanas likumu pilnā apjomā.

"Ja jaunā Saeima ir pieņēmusi lēmumu, tad ir jābūt kaut kādai ārkārtas situācijai - dabas katastrofai vai finansiālai, ekonomiskai krīzei, lai šo lēmumu nepildītu," uzskata LBAS priekšsēdētājs Egils Baldzēns. Viņš atzina, ka līdzekļi jārod arī jaunām prioritātēm, "bet par pamatu ņemot maksimāli izpildītus iepriekš pieņemtos lēmumus".

Viņš uzsvēra, ka viens no LBAS piedāvājumiem Saeimas deputātiem saistībā ar valsts budžetu ir par tajā ieskaitītajiem 29 miljoniem eiro, ko tiesa atzinusi par noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem. LBAS uzskata, ka tie būtu jāizmanto gan pedagogu darba samaksas paaugstināšanai no 2020.gada 1.septembra, gan veselības aprūpes un sociālās rehabilitācijas izdevumiem.

Kā ziņots, valdība mediķu algu palielināšanai nākamgad sola rast vēl papildu aptuveni 18 miljonus eiro, kas nozīmē, ka kopumā šim mērķim tiktu novirzīti ap 60 miljoni eiro, otrdien pēc tikšanās ar medicīnas darbinieku organizācijām žurnālistiem atzina valdības pārstāvji.

Tomēr veselības aprūpes nozares darbinieki turpina uzstāt uz nepieciešamību algu palielināšanai piešķirt visu iepriekš solīto finansējumu un ceturtdien gaidāmo protestu neatcels. 2020.gadā mediķu atalgojuma pieaugumam sākotnēji tika solīti 120 miljoni eiro, kas ļautu palielināt algas par 20%.

Tāpat vēstīts, ka LBAS atkārtoti aicinājusi deputātus izskatīt iespēju paaugstināt minimālo algu saistībā ar ievērojamo minimālās darba samaksas pieaugumu Igaunijā un Lietuvā.

12. novembrī - pirms valsts budžeta projekta izskatīšanas 2. lasījumā - ir aicinājusi sasaukt Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdi, kurā aicina piedalīties arī visus Saeimas frakciju vadītājus un neatkarīgo deputātu pārstāvjus.