Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

JRT rekonstrukcijai paredzētos 7 miljonus eiro novirzīs, lai segtu sabiedriskā transporta zaudējumus

© Dāvis Ūlands/F64

Valdība otrdien atbalstīja šā gada budžetā iepriekš Jaunā Rīgas teātra ēkas rekonstrukcijai paredzēto septiņu miljonu eiro novirzīšanu Satiksmes ministrijai (SM) dotācijām zaudējumu segšanai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanā.

Ministru Kabinets (MK) skatīja rīkojuma projektu "Par apropriācijas pārdali no Finanšu ministrijas (FM) uz SM". Tas paredz no FM budžeta apakšprogrammas "Finansējums VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) īstenojamiem projektiem un pasākumiem" ilgtermiņa saistību pasākuma "Dotācija VNĪ Jaunā Rīgas teātra ēkas rekonstrukcijai" septiņus miljonus eiro novirzīt uz SM budžeta apakšprogrammu "Dotācija zaudējumu segšanai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem".

Ar līdzekļu pārdali tiks nodrošināts finansējums kompensācijām zaudējumu segšanai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem reģionālajos pasažieru pārvadājumos ar autobusiem un vilcieniem, kā arī republikas pilsētu pašvaldībām par sniegtajiem sabiedriskā transporta pakalpojumiem 2019.gadā.

Rīkojums uzdod SM sagatavot un iesniegt FM pieprasījumu valsts budžeta apropriācijas pārdalei. Savukārt finanšu ministram uzdots informēt Saeimu par apropriācijas pārdali un pēc Saeimas atļaujas saņemšanas to veikt.

Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem valsts kompensē zaudējumus, kas radušies, ja ar sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līguma izpildi saistītās nepieciešamās izmaksas pārsniedz gūtos ieņēmumus, kā arī zaudējumus par tādu pasažieru pārvadāšanu, kuriem noteikti braukšanas maksas atvieglojumi.

Faktiskais pieejamais finansējums zaudējumu segšanai 2019.gadā ir 61 303 518 eiro. Tostarp zaudējumu, kas radušies, ja ar sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līguma izpildi saistītās nepieciešamās izmaksas pārsniedz gūtos ieņēmumus, kompensēšanai paredzēti 40 953 076 eiro, bet zaudējumu par tādu pasažieru pārvadāšanu, kuriem noteikti braukšanas maksas atvieglojumi segšanai paredzēti 20 350 442 eiro.

Autotransporta direkcijas veiktie aprēķini atbilstoši pārvadātāju prognozēm un faktiskajai 2019.gada sešu mēnešu izpildei liecina, ka kompensējamie zaudējumu šogad varētu sasniegt vismaz 76 981 786 eiro. Turklāt no SM budžetā šim mērķim pieejamā finansējuma veikti maksājumi par 2018.gada nekompensētiem zaudējumiem 650 346 eiro, attiecīgi kopējo prognozēto no valsts budžeta nekompensēto zaudējumu apmērs ir 16 363 405 eiro.

Ministrijā skaidroja, ka, piešķirot papildu finansējumu septiņu miljonu eiro apmērā, zaudējumu kompensēšanai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem, tiks daļēji izpildītas valsts uzņemtās saistības, kas noteiktas sabiedriskā transporta pakalpojumu līgumos 2019.gadā.

Jau ziņots, ka VNĪ jūlijā paziņoja par līguma laušanu ar pilnsabiedrību "Rere būve 1" par Jaunā Rīgas teātra būvniecību. Lēmums par līguma laušanu pieņemts, jo būvnieka darbībā konstatēta virkne būtisku pārkāpumu.

"Rere būve 1" augustā piedāvāja VNĪ mierizlīgumu, taču VNĪ norādīja, ka arī "Rere būve 1" iesniegtais redzējums situācijas risinājumam ir nepilnīgs.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 14.augustā pieņēma lēmumu par "Rere būve 1" prasības pieteikuma nodrošinājumu, aizliedzot VNĪ kā pasūtītājam slēgt jebkādus darījumus, tostarp būvniecības līgumus ar citiem būvniekiem un citām trešajām pusēm būvdarbu turpināšanai šajā projektā. Savukārt Ģenerālprokuratūra septembra vidū iesniedza protestu Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamentam, lūdzot minēto lēmumu atcelt un nodot lietu jaunai izskatīšanai tās pašas tiesas citam sastāvam.

Septembrī VNĪ izsludināja jaunu iepirkumu Jaunā Rīgas teātra būvniecībai, kas paredz būvniecības realizāciju atbilstoši arhitektes Zaigas Gailes iecerei un teātra vajadzībām.