Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Terorists Vācijā pret ebrejiem vērstu uzsaukumu izvietojis Latvijas iedzīvotāja izveidotā vietnē

© Pixabay

Pirms mēneša kādā Vācijas pilsētā notika terorakts. Kā šādus uzbrucējus dēvē drošības dienesti "vientuļais vilks" gribēja iekļūt ebreju sinagogā, lai sarīkotu asinspirti. Plāns neizdevās. Līdz viņu sašāva policija, terorists nogalināja divus nejaušus garāmgājējus. Pēc traģiskā notikuma izmeklētāji atklāja, ka šāvējs uzbrukumam rūpīgi gatavojies un par saviem plāniem publiski stāstījis divās interneta vietnēs. Kļuvis zināms, ka vienu no tām izveidojis un uzturējis kāds Latvijas iedzīvotājs, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Valsts drošības dienests mums to apstiprina. Vietnes izveidotājs gan netiek turēts aizdomās par līdzdalību terorakta plānošanā un izdarīšanā. Viņš nopratināts un ziņas par notikušo Latvijā nodotas izmeklētājiem Vācijā.

9.oktobris ebrejiem visā pasaulē ir īpašs datums. Izpirkuma jeb Tiesas dienā Izraēlā dzīve pilnībā apstājas. Notiek stundām garas lūgšanas dievnamos. Līdzīgi arī citviet pasaulē.

To zināja arī 27 gadus vecais vācietis Stefans Balliets. Viņš ebrejiem gada nozīmīgākajā dienā kādā nelielā Vācijas pilsētā Hallē gribēja ielauzties sinagogā, lai sarīkotu apšaudi.

Terorists vairākas kaujas šautenes bija sameistarojis pats. Detaļas izgatavotas arī ar 3D printeri. Viņa automašīnas salons bija piekrāmēts ar patronām un sprākstvielām. Pats Stefans Balliets bija tērpies kamoflāžas kaujinieku tērpā, bruņu vestē un armijnieku ķiverē. Pie tās viņš piestiprināja telefonu, ieslēdza videokameru un visu turpmāk notiekošo filmēja un tiešraidē pārraidīja internetā.

35 minūšu garā video tiešraide bija redzama kompānijai Amazon piederošā interneta vietnē Twitch, ko izmanto miljoniem datorspēļu lietotāji visā pasaulē. Terorakta video bija pieejams pusstundu un to noskatījās 2200 lapas apmeklētāju. Daži no tiem uzmundrināja uzbrucēju un pārdzīvoja par viņa neveiksmēm. Piemēram, nespēju iekļūt sinagogā.

Sinagogas vadītājs vēlāk medijiem stāstīja kā viņi videokamerās skatījušies, ka līdz zobiem bruņotais uzbrucējs šauj pa durvīm. Tobrīd tur atradās ap 50 cilvēku, kuri centās ieeju ēkā aizbarikādēt.

Pie sinagogas uz ielas terorists nogalina kādu nejaušu garāmgājēju. Blakus kvartālā kebabnīcā nošauj vienu un ievaino divus cilvēkus. Drīz pēc tam Stefanu Ballietu ielenc policija, sašauj un arestē.

Bet videospēļu lietotāju mājas lapa Twich nav vienīgā, ko izmantojis šāvējs. Nedēļu pirms asiņainajiem notikumiem kādā ne pārāk populārā interneta diskusiju vietnē MEGUCA Balliets publicējis savu 16 lappuses garo uzsaukumu jeb manifestu. Stāstījis, ka viņš jau vairākus gadus pats konstruē šaujamieročus. Ievietojos arī paštaisīto šaujamo fotogrāfijas. Un apsolījis, ka tiešraidē vietnē Twich visiem nodemonstrēs kā viņš dzīvē tos pārbaudīs. Terorakta dienā MEGUCAS lietotāji savā starpā sarakstījušies, ka seko līdzi notiekošajam un uzmundrina šāvēju.

KIRILS SOLOVJOVS

IT drošības uzņēmuma "possible.lv" dibinātājs

-Meguca vietnei ir tā kā interneta forums, specifisks, šauras tēmas interneta formums, kas tiek uzturēts privāti. Viņš ir radies no tāda diezgan slavena foruma, kurš savukārt ir radies, lai cilvēki varētu apspriest "animē", kas ir japāņu animācijas stils. Laika gaitā tad no šī lielā "anime" foruma ir atdalījies meguca.org, kur cilvēki jokoja, varbūt ņirgājās par konkrētas multenes konkrētiem varoņiem. Un liek iekšā dažādus jokus. Tie ir tā saucamie "image boards". Šajos speciālajos forumos cilvēki ļoti bieži raksta visādas muļķības. Līdz ar to saprast, vai tas apdraudējums ir īsts vai nav, nav nemaz tik vienkārši.

Pēc uzbrukuma Vācijas izmeklētāji sazinājušies ar Latvijas Valsts drošības dienestu. Atklājies, ka vietnes MEGUCA izveidotājs meklējams Rīgā.

ĒRIKS CINKUS

Valsts drošības dienesta priekšsēdētāja vietnieks

-Vietne, kuru izveidoja šis Latvijas valstspiederīgais, ir uzskatāma par mazpopulāru. Tur tiešsaistes režīmā uzturējās pārdesmit cilvēku, bet ne vairāk kā simts.

Vai ir nojausma, kāpēc terorists izvēlējās tieši šo vietni?

-Šādu vietņu izvēlei ir divi pamatfaktori. Punkts viens, ka šādās vietnēs, ievietojot informāciju, piedaloties diskusijās, nav jāreģistrējas. Nav jāatstāj nekādi savi personas dati, nav jāatstāj epasts. Un ielogošanās šajās vietnēs nenotiek arī caur citiem zināmiem sociālajiem tīkliem. Un punkts divi - šādās mājaslapās, it sevišķi mazpazīstamās, netiek veikta cenzūra no administratora puses. Līdz ar to pastāv diezgan liela iespēja, ka ieliekot arī kaut kādu informāciju, kas satur naida runu, vai kas ir uzsaukumi kaut kādām konkrētām prettiesiskām darbībām, tā informācija arī paliks, viņa netiks izdzēsta.

MEGUCA vietnes izstrādātājs ir 28 gadus vecais programmētājs Jānis Pētersons. Nekā personīga izdodas atrast viņa dzīvesvietu kādā no Rīgas centra daudzdzīvokļu mājām. Bet sarunai kameras priekšā viņš nepiekrīt. Datorspeciālists apliecina, ka bijis uz nopratināšanu Valsts drošības dienestā. Notikušo pārdzīvo. Bet savu vainu tajā, ka terorists izmantojis viņa izveidoto vietni radikālisma sludināšanai un slepkavošanas video tālākai izplatīšanai, nesaskata.

JĀNIS PĒTERSONS

Vietnes MEGUCA izstrādātājs

-Es negibu dot interviju.

Kāds jums ir pašam skaidrojums par to, kas ir noticis?

-Atradās radikālis internetā, kurš atrada vietu un tā kā viņa ir daļēji saistīta... Tikai tāpēc, ka viņš tur bija... Tas tā pat, kā kāds uz Facebook... Pateikt, ka Facebook ir saistīts.

Bet jūs saredzat pats savu atbildību tajā, kas ir noticis?

-Nē. Un ja man būtu atbildība, tad es nebūtu brīvs cilvēks.

Kādas jums pašam bija sajūtas, kad uzzinājāt, ka kaut kas tāds ir noticis?

-Nu, nekādas labas sajūtas man nebija.

KIRILS SOLOVJOVS

IT drošības uzņēmuma "possible.lv" dibinātājs

-Man izskatās, ka rīcības modelis uzbrucējam bija tāds, viņš bija šajā Meguca.org platformā ielicis savu manifestu par to, ko viņš taisās darīt. Bija laicīgi piereģistrējis dažus mēnešus iepriekš kontu Twich.tv lapā, kuru izmanto datorspēļu pārraidītāji un tālāk, izmantojot videokameru un mobilo pieslēgumu gāja un translēja šo video tiešraidi jau Twich.tv lapā. Ļoti iespējams, ka bija ielicis linku no twich.tv meguca.org forumā, bet to, ko es šobrīd nevaru apstiprināt.

ĒRIKS CINKUS

Valsts drošības dienesta priekšsēdētāja vietnieks

-Serveris, kas tika izmantots, lai izvietotu manifestu, tas atrodas Francijā un vienīgā saistība ir tas, ka šis ir latvietis, kas ir šo te mājaslapu izveidojis un uzturējis. Faktiski pat tehniski šī te informācija caur Latvijas IT sistēmām nav gājusi. Šis cilvēks bijis Valsts drošības dienestā. Viņš ir ticis intervēts. Viņš sadarbojās, sniedzot visu informāciju par portālu, par portālā īpatnībām, par cilvēkiem, kas uzturējās portālā. Mēs šo informāciju esam tālāk devuši arī mūsu partneriem Vācijā, bet likuma priekšā šis cilvēks nav pārkāpis Krimināllikumu, un līdz ar to nekāda apsūdzība viņam šobrīd nav izvirzīta.

Līdzīgi kā šāvējs Vācijā, martā Jaunzēlandē nacionālists Brentons Tarants savu 50 cilvēku slepkavību dievnamā demonstrēja tiešraidē. Vēlāk parādījās ziņas, ka terorists pirms uzbrukuma apbraukājis vairākas valstis. Tajā skaitā pabijis Latvijā.

Kā apliecināja Valsts drošības dienests, ir zināms, ka Tarants uzturējies viesnīcā Saldū un vēl pabijis arī kādā pilsētā Vidzemē. Bet pēc izmeklēšanām noskaidrots, ka šis esot bijis tikai atpūtas brauciens. Terorists, uzturoties Latvijā, neesot mēģinājis meklēt kontaktus ar kādiem potenciālajiem domu biedriem kā arī nav meklējis kādu, kurš atbalstītu ieplānoto teroraktu.