Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Daugavpils slimnīcas vadība atbalsta mediķus, kuri piketēs pie Saeimas

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Lai arī pašlaik nav zināms, cik SIA "Daugavpils reģionālā slimnīca" darbinieku varētu piedalīties akcijā "Viena diena bez medicīnas personāla" pie Saeimas pēc nedēļas, iestādes vadība atbalstīs protestētājus, pauda slimnīcas valdes loceklis Grigorijs Semjonovs.

Viņš klāstīja, ka pagaidām neviens no speciālistiem oficiāli nav pieteicies dalībai pasākumā.

"Par spīti tam, es pilnībā atbalstu pasākumu, un Daugavpils reģionālā slimnīca administrācija sniegs mūsu kolēģiem un kolēģēm visu nepieciešamu palīdzību, lai viņi varētu pilnvērtīgi piedalīties akcijā, tai skaitā, nodrošinot viņiem transportu," solīja Semjonovs.

Viņš aicina personālu laikus paziņot par savu dalību akcijā, lai iestāde varētu iepriekš sagatavoties noteikta speciālista īslaicīgai prombūtnei, bez ietekmes uz slimnīcas iekšējiem procesiem, it īpaši, nodrošinot neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu. Iestādes vadītājs arī komentēja, ka akcijā, iespējams, labprāt piedalītos visi speciālisti, bet tajā pašā laikā viņi saprotot esošo situāciju un atbildības līmeņi, jo cilvēkresursu trūkumā dēļ varētu būt apdraudētas pacientu dzīvības, tāpēc darbinieki vienkārši nevar sev to atļauties.

Turklāt, tā kā Daugavpils ir diezgan tālu no Rīgas, slimnīcas pārstāvjiem piedalīšanās akcijā varētu aizņemt gandrīz visu dienu. Tāpēc prognozējams, ka slimnīcu akcijā pārstāves galvenokārt vidējais un jaunākais medicīnas personāls, iespējams, ap 20 cilvēkiem.

"Neskatoties uz akciju, slimnīca un tās pakļautībā esošās struktūrvienības strādās ierastajā režīmā," apgalvoja Semjonovs.

Jau vēstīts, ka teju tūkstotis medicīnas darbinieku, tajā skaitā, arī vairāku Rīgas slimnīcu darbinieki un medicīnas studenti, sola piedalīties protesta akcijā "Viena diena bez medicīnas personāla", kas norisināsies 7.novembrī pie Saeimas.

Tāpat Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas un Rīgas Stradiņa universitātes slimnīcas valdes ir izdevušas rīkojumu par darba organizāciju akcijas dienā, lai slimnīcu personāls un studējošie varētu piedalīties protesta akcijā, informēja Rācenis.

Tāpat akcijā gatavas iesaistīties ir arī Latvijas reģionu lielākās slimnīcas.

Jāatzīmē, ka akcijas laikā slimnīcas turpinās nodrošināt neatliekamo palīdzību un akūto pacientu ārstēšanu. Savukārt nodaļās esošo pacientu aprūpe tiks nodrošināta brīvdienu režīmā.

Mediķi līdz 2020.gada valsts budžeta pieņemšanai apņēmušies rīkot protesta akciju "Viena diena bez ārsta", aicinot visus ārstus, izņemot neatliekamās palīdzības mediķus, vienu dienu paņemt bezalgas atvaļinājumu.

Ministru kabineta 11.oktobrī apstiprinātais likuma "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2020., 2021. un 2022. gadam" projekts paredz, ka 2022.gadā valsts veselības aprūpes finansējumam tiks atvēlēti vien 3,3% no prognozētā iekšzemes kopprodukta.