Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Zīle sagaida arī opozīcijas atbalstu Latvijas Bankas jaunajam vadītājam

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Latvijas Bankas topošajam vadītājam būtu jāgūst arī opozīcijas atbalsts, uzskata nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK valdes loceklis, Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle.

Pēc tikšanās ar trim iespējamajiem Latvijas Bankas prezidenta amata kandidātiem Zīle žurnālistiem uzsvēra, ka politiskais spēks uzklausīs pārējo koalīcijas partneru viedokļus un, ja tie būs pieņemami, ņemot vērā, ka patlaban nevienu no satiktajiem kandidātiem uz bankas vadītāja amatu politiskais spēks neuzskata par nepieņemamu, būšot jādomā, kā izveidot stabilu vairākuma atbalstu izvēlētajam kandidātam.

Zīle uzskata, ka Latvijas Bankas vadītāja amata kandidātam būtu jāsavāc ne tikai koalīcijas, bet arī opozīcijas balsis, jo jaunais bankas vadītājs institūciju vadīs piecus gadus - arī pēc esošā Saeimas sasaukuma darbības beigām. "Latvijas Bankas prezidentam ir jāiegūst Saeimas vairākums likumu grozījumu virzīšanai," teica Zīle.

Zīle gan noliedza, ka uz sarunām par Latvijas Bankas nākamo vadītāju koalīcija varētu aicināt arī opozīciju. "Skaidrs, ka tas ir koalīcijas kandidāts, bet tad, kad šis kandidāts ir izvirzīts, mums nebūtu iebildumu, ja arī Zaļo un zemnieku savienība atbalstītu šo kandidātu. Tas nāktu tikai par labu finanšu sistēmas stabilitātei Latvijā," pārliecināts Zīle.

LETA jau ziņoja, ka līdz šim aktīvāk ar potenciālajiem pretendentiem uz Latvijas Bankas prezidenta amatu komunicē nacionālā apvienība, kuras valde līdz šim tikusies ar Latvijas Bankas padomes locekli Mārtiņu Kazāku, bijušo Finanšu ministrijas valsts sekretāri Sanitu Bajāri, kā arī Fiskālās disciplīnas padomes locekli Innu Šteinbuku. Pēc tikšanās ar nacionālās apvienības pārstāvjiem minētās personas paudušas gatavību pretendēt uz šo amatu.

Iepriekš medijos starp iespējamiem pretendentiem uz Latvijas Bankas prezidenta amatu minēts arī bijušais Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdis Uldis Cērps, Pasaules Bankas vecākais finanšu sektora speciālists Kārlis Bauze, kā arī Latvijas "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Reinis Rubenis.