Cūkmens izmeklē izgāztuves rašanos Ogresgalā un ieceļ Vējoni par savas policijas virsleitnantu

Pēc vietējo iedzīvotāju iesūtītajiem pierādījumiem Cūkmens devās uz Ogresgalu, lai kopā ar Valsts vides dienestu apsekotu notikuma vietu. Tā kā apkārtnes iedzīvoji ierīkojuši milzīgu nelegālu izgāztuvi un piesārņojuma apjoms mērāms vairāk kā 400m3 atkritumu, viņš uz pārrunām bija izsaucis arī Ogresgala pašvaldības vadītāju, kurš skaidroja, ka nekārtības notiek uz privātas zemes un vietējā vara esot bezpalīdzīga. Cūkmens piedalīties izmeklēšanā bija lūdzis arī Vides ministru Raimondu Vējoni, kuru bijīgi iecēla savas policijas virsleitnanta kārtā.

"Es esmu pilnīgā šokā, pilnīgā šokā par Ogres galā notiekošo. Te taču ir eko skola un es regulāri tajā viesojos - kā tas nākas, ka te pa blakus ir milzu izgāztuve," savu neizpratni pauda Cūkmens. Lai gūtu pilnīgu priekšstatu, kādēļ Cūkmens bija tik sašutis par Ogresgala gadījumu, ikvienam ir iespēja noskatīties reportāžu no notikuma vietas http://www.youtube.com/watch?v=yppvGVG2Wcg.

Ogresgala pašvaldības vadītājs Pēteris Pļavnieks skaidroja, ka zemes īpašnieks - SIA "Export street" - jau vairakkārt ir izsaukts uz pārrunām par teritorijas sakopšanu, bet uzņēmums nav ieradies. Tāpat vietējo policija pirms ilgāka laika uzlikusi administratīvo sodu par vides piesārņošanu, kas vēl nav apmaksāts. Pašvaldība šajā gadījumā ir bezspēcīga, viņš atzina.

Lai palīdzētu Ogresgalam sakārtot normatīvos aktus, Cūkmens pašvaldības vadītājam dāvināja ieteikumus atkritumu apsaimniekošanas noteikumu grozīšanai, kas sastādīti kopā ar Vides ministriju. "Galvenā problēma ir tā, ka cilvēki negrib maksāt par atkritumu apsaimniekošanu, tādēļ likumiem un aktiem ir jāreglamentē, ka katrai mājsaimniecībai ir savs atkritumu apsaimniekošanas izvedējs un mēsli vairs nav jāmet mežā, vai pagasta centā jāierīko nelegālas izgāztuves, kas nelāgi smako," kratot ar šķeltnadzi, uzsvēra Cūkmens.

Liels palīgs pierādījumu vākšanā bija jaunieceltais Cūkmena policijas virsleitnants Vējonis, kuram izdevās atrast pierādījumus, kas nodoti tālākai izmeklēšanai. "Nereti cilvēki atstāj acīmredzamus pierādījumus atkritumos - piemēram, Ogresgalā atradām pastkartīti, uz kuras rakstīts saņēmēja vārds, uzvārds un adrese, kā arī ļoti atbilstošs pantiņš "Nelīdz tur ne ak, ne vai, kur ir jābūt tīrībai!" Aicinu arī turpmāk iedzīvotājus nebūt vienaldzīgiem pret apkārt notiekošo un sūtīt mums uz Cūkmena policiju pierādījumus, kas palīdz noķer un sodīt mēslotājus. Adrese ir ļoti vienkārša cukmens@cukmens.lv," stāsta Raimonds Vējonis, Vides ministrs un Cūkmena policijas virsleitnants.

Jau ziņots, ka Cūkmens pirms pāris nedēļām devās uz Enguri, kur mežā bija atstāta izjaukta automašīna ar valsts numura zīmi. Ogresgalā Cūkmens atskaitījās arī par šī gadījuma izmeklēšanas gaitu. Šobrīd tā nodota no policijas Vides dienestam un tiek izskatīta likumā noteiktajā kārtībā. Ja nākamajā nedēļā automašīnas īpašnieks atkal neieradīsies uz nopratināšanu, tad sods, bez iespējas to pārsūdzēt, tiks piespriests bez viņa klātbūtnes.

Cūkmens vienojās ar Vides ministru arī turpmāk cīnīties kopīgiem spēkiem un apkarot atkritumu problēmu Latvijā.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais