Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Latvijā

Viņķele: Valdībai būs jādomā par nodokļu celšanu

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Valdībai būs jādomā par nodokļu celšanu, lai audzētu budžeta ieņēmumus, kurus pārdalīt dažādu nozaru vajadzību apmierināšanai, šādu viedokli šorīt telekanālā LNT pauda veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Pēc politiķes vārdiem, valdībai jāveido nodokļu sistēma un jāapkaro ēnu ekonomika tā, lai ar budžetu pārdalāmā summa būtu lielāka. Viņas vērtējumā, ēnu ekonomikas apkarošana viena nevar sniegt pietiekamus rezultātus, attiecīgi jādomā arī par nodokļu pieaugumu.

Kā pirmo jomu, kur varētu palielināt nodokļus, Viņķele minēja nodokļus kapitāla pieaugumam, kas esot mazāki nekā darba algām, attiecīgi valdībai uz nākamo budžetu būtu jāizvērtē šis regulējums. Tāpat politiķe redz iespējas celt dabas resursu nodokli par piesārņojošām darbībām un nekustamā īpašuma nodokli.

Vienlaikus ministre mierināja, ka darbaspēka nodokļiem pieaugumam nevajadzētu būt.

Lai arī reiz šī iecere jau tikusi noraidīta, Viņķele ir apņēmusies uzreiz pēc budžeta pieņemšanas atkārtoti virzīt ieceri par viena procentpunkta sociālās apdrošināšanas iemaksu noteikšanu visiem nodarbinātajiem - gan patentmaksām, gan autoratlīdzībām, gan citiem ieņēmumu veidiem.

Ministre domā, ka šogad izvērsto aktivitāšu dēļ nākamgad budžeta veidošanā mediķi noteikti tikšot sadzirdēti. Vienlaikus viņa uzsvēra, ka būtu nekorekti sacīt, ka arī šogad tapušajā budžetā nebūtu piešķirta nauda veselības aprūpes darbinieku atalgojuma palielināšanai - šiem mērķiem tiks piešķirti 42 miljoni eiro, kas ir lielākā summa, kas budžetā kādai nozarei piešķirta atalgojuma celšanai.

Runājot par slimnīcu specializāciju un optimizēšanu, Viņķele informēja, ka no šā gada pavasara ir spēkā jaunā līmeņu sistēma, kuras ietvaros slimnīcas apņēmās, kādu pakalpojumu līmeni tās pacientiem var nodrošināt.

Pašlaik atbildīgās iestādes veic neizziņotas pārbaudes, vai slimnīcas spēj sniegt palīdzību, kādu tās bija solījušas, un pašlaik izskatoties, ka vismaz septiņām līdz deviņām slimnīcām pakalpojumu līmeņi būs jāpārskata, jo tās nespēj nodrošināt solīto.