Mediķi pagaidām neatbalsta ministrijas priekšlikumus, kā sadalīt naudu algām

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) un Latvijas Jauno ārstu asociācija (LJĀA) pagaidām neatbalsta Veselības ministrijas (VM) priekšlikumus, kam sadalīt nākamā gada budžetā mediķu atalgojuma palielināšanai paredzētos papildu līdzekļus.

VM piedāvājums paredz primāri palielināt darba samaksu medicīnas personālam, kas nodrošina intensīvo terapiju, ķirurģisko palīdzību, kā arī daļu finansējuma novirzīt rezidentu atalgojuma palielināšanai, aģentūru LETA informēja VM.

Atalgojuma palielināšanai paredzētais finansējums 2020.gadā tiks novirzīts arī ģimenes ārstu kapitācijas naudas pieaugumam - 4,95 miljoni eiro - un neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta ārstniecības personu un pārējo darbinieku plānotajam darba samaksas pieaugumam - 5,36 miljoni eiro.

31.oktobrī plānota Veselības nozares stratēģiskās padomes sēde, kurā vēl tikšot spriests par ārstniecības personu darba samaksas pieauguma jautājumiem.

LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris izteicās, ka arodbiedrība pagaidām nav tieši iesaistījusies lemšanā par līdzekļu sadali. Paužot savu nostāju par sadales modeli, Keris teica, ka ne viss no ministrijas piedāvāta apmierina arodbiedrību.

"Kaut vai tas, ka tiek paredzēts palielināt atalgojumu tikai neatliekamajā palīdzībā un stacionāros strādājošajiem, jo tādā gadījumā tie kolēģi, kuri sniedz plānveida palīdzību, tiks diskriminēti. Iespējams, daļa no viņiem tiks pārvilināti uz akūto palīdzību, un tad plānveida palīdzība, kas faktiski nes profilaktisko pasākumu smagumu, tiks vēl vairāk novājināta, vairosies akūto gadījumu skaits un faktiski izveidosies apburtais loks, kas padziļinās problēmas nozarē," uzskata Keris.

Keris piebilda, ka LVSADA plāno tikties ar ministrijas pārstāvjiem 31.oktobrī, lai pārspriestu finansējuma sadali.

Savukārt LJĀA esot piedalījusies divās tikšanās reizēs par šiem jautājumiem. LJĀA pārstāvis Kārlis Rācenis informēja, ka ir bijušas vairākas atsevišķas sarunas, kurās ticis runāts par finansējuma sadali.

Rācenis atzīmēja pretrunas dažādu pušu sniegtajā informācijā, jo esot informācija, ka jaunajā plānojumā ārstu-rezidentu atalgojums nepieaugtu.

Jauno ārstu pārstāvis izteicās, ka sarunas par papildus budžeta līdzekļu sadali potenciāli var novest pie šķelšanās starp dažādās nozarēs strādājošajiem mediķiem.

Svarīgākais