Viņķele: Bez izmaiņām nodokļos nevar nodrošināt papildu finansējumu mediķiem

© Rūta Kalmuka/ F654 Photo Agency

Bez izmaiņām nodokļos nav iespējams nodrošināt papildu finansējumu mediķiem, otrdien žurnālistiem uzsvēra veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

LETA jau vēstīja, ka, protestējot pret nepietiekamo finansējumu un pārslodzi, mediķi 7.novembrī pie Saeimas rīkos sapulci-piketu, šodien paziņoja Latvijas Jauno ārstu asociācijas (LJĀA) valdes priekšsēdētājs Kārlis Rācenis.

Ministre norādīja, ka 2020.gads būs trešais pēc kārtas, kad mediķiem tiks nodrošināts finansējuma pieaugums, tostarp paredzot līdzekļus mediķu atalgojuma celšanai. Viņa piebilda, ka nākamgad mediķu algām papildus tiks novirzīti 42 miljoni eiro, bet tas ir mazāk, nekā nepieciešams.

Viņķeles ieskatā, lai situāciju mainītu, Saeimai un valdībai laikus jāsāk diskutēt par nodokļu sistēmas revīziju, jo ar līdzšinējo nodokļu ieņēmumu īpatsvaru 30,7% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP) celt mediķu atalgojumu vēlamajā apjomā nebūs iespējams."Pretējā gadījumā lāpīsimies kā līdz šim," piebilda ministre.

Lūgta precizēts, vai, ņemto vērā mediķu pieteikto protestu, tomēr pastāv iespēja, ka 2020.gada budžetā varētu rast papildus līdzekļus medicīnas darbinieku algām, veselības ministre uzsvēra, ka viņa nevēlas "uzturēt mītu par radikālām izmaiņām un papildus finansējumu 2020.gada budžetā".

"Kamēr nerunāsim par to, ka ar zemu nodokļu ieņēmumu īpatsvaru pret IKP nevaram rast papildus finansējumu mediķu algām, tikmēr finansējuma palielinājums paliks solījumu līmenī," sacīja Viņķele.

Vaicāta par gaidāmo veselības ministres, finanšu ministra Jāņa Reira (JV) un Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) tikšanos, Viņķele pauda gandarījumu, ka premjers ir ieinteresēts piedalīties veselības aprūpes sistēmas problēmu risināšnā.

"Sagaidu, ka tikšanās laikā tiks kliedēts mīts par to, ka veselības aprūpes sistēma ir neefektīva. Ceru, ka sarunā izdosies apliecināt, ka veselības aprūpē ir ne tikai jāsakārto visa sistēma, tajā skaitā vērtējot naudas neefektīvu izlietojumu, bet arī jādomā par finansējuma palielināšanu," sacīja Viņķele.