Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Stradiņa slimnīcā bez maksas pārbaudīs un konsultēs par insulta risku

Attēlam ir ilustratīva nozīme. © F64

Ikvienam interesentam šodien no plkst.10 līdz 13 būs iespēja veikt bezmaksas pārbaudes, kamēr speciālisti sniegs izglītojošas konsultācijas un padomus veselīgākam dzīvesveidam, informēja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) Komunikācijas daļas vadītāja Anita Veinberga.

Insults ir galvenais invaliditātes un otrs izplatītākais nāves cēlonis pasaulē, tāpēc šogad Vispasaules insulta dienas kampaņai izvēlēts sauklis "Vienu no mums četriem skars insults. Neesi insulta upuris", aicinot diendienā rūpēties par veselību, lai preventīvi pasargātu sevi no insulta.

PSKUS Neiroloģijas nodaļas vadītāja Evija Miglāne uzsver, ka tikai aptuveni piektā daļa no visiem slimnīcas stacionārā nonākušajiem pacientiem ierodas savlaicīgi.

"Viņiem mēs spējam palīdzēt, veicot smadzeņu asinsrites atjaunošanu jeb reperfūzijas terapiju. Tas dod lielu iespēju atveseļoties no insulta bez sekām. Ierodoties slimnīcā mazāk kā stundu pēc simptomu sākuma, iespēja, ka nopietnu seku nebūs, samazinās uz pusi. Ja stacionēšana aizkavējas līdz 4-5 stundām, ārstēšana vēl ir iespējama, bet bez sekām insults var atstāt tikai vienu no 15-20 saslimušajiem. Jo ilgāk nosprostots asinsvads - jo vairāk neironu iet bojā - jo grūtāka rehabilitācija," sacīja Miglāne.

Pareizs dzīvesveids var ievērojami samazināt nākamā insulta risku, atzīst Veinberga. Tāpēc tiek ieteikts ieturēt pareizu, veselīgu uzturu, nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, pārtraukt smēķēšanu, kontrolēt stresu un ierobežot alkohola lietošanu.