Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Ušakovs: Esmu atbildīgs par "Saskaņas" panākumiem un kļūdām un netaisos paiet malā

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Līdzšinējais partijas "Saskaņa" līderis, Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs jūtas atbildīgs par panākumiem un arī kļūdām, kas pieļautas partijas vadībā, taču viņš netaisās paiet malā, solot arī turpmāk strādāt par labu "Saskaņai".

Šodien notiekošajā partijas kongresā Ušakovs atgādināja, ka pirms gada uz kongresu partija gāja ar mērķi uzvarēt, ar pārliecību, idejām un enerģiju.

"Mēs neuzvarējām, piedzīvojot virkni sāpīgu zaudējumu. Daudzi ir saskārušies ar grūtībām, spiedienu, arī nelikumībām. Nācās piedzīvot zaudējumus savas vainas dēļ, kā arī tāpēc, ka pretinieki bijuši gudrāki, ļaunāki un nelietīgāki," notikušo vērtēja politiķis.

Ušakovs uzsvēra, ka "Saskaņai", neskatoties uz problēmām, izdevies uzvarēt Saeimas vēlēšanās, izveidots profesionāls ēnu Ministru kabinets, atgūta vara Daugavpilī, EP vēlēšanās dubultota pārstāvniecība, kā arī izdevies kļūt par PES biedriem.

"Šodien kongress ir par saskaņas ideju - ka latvieši un nelatvieši kopā var attīstīt sociāli atbildīgu, neatkarīgu valsti. Mums nepieder autortiesības saskaņas idejai, taču gadu laikā vēlētāji mums uzticējuši šo ideju aizstāvēt," teica Ušakovs, uzsverot, ka, kongresā pieņemot jebkādu lēmumu, biedriem nepieciešams atcerēties par atbildību simtiem tūkstošu vēlētāju priekšā, kas 25 gadus balsoja par "Saskaņu".

Ušakovs atgādināja, ka politiskais spēks bija saskāries ar nopietnām problēmām arī 2005.gadā. "Bijusi šķelšanās un nodevība, bet pēc tam kopā, aizmirstot par aizvainojumiem, ambīcijām, savienojām spēkus, kļuvām par lielu partiju. Cilvēki balsoja par "Saskaņu", jo bijām spējīgi ne tikai runāt par vērtībām, bet arī tās realizēt," akcentēja politiķis.

Politiķis atzina, ka partijā pieļautās kļūdas ir hrestomātiskas. "Pirmā kļūda ir problēmas ar cilvēkiem. Partija attīstījusies ļoti ekspansīvi - mēs cīnījāmies par varu pašvaldībās, nacionālajā līmenī. Šī attīstība prasīja jaunus resursus. Pie tik agresīvas attīstības pieļautas arī sāpīgas kļūdas ar cilvēkiem dažādos līmeņos, par ko esam spiesti tagad maksāt," teica Ušakovs.

"Dažreiz vai nu klusējām, vai manevrējām, mēs dažreiz baidījāmies izskatīties nenopietni. Mēs bijām pārāk pašpārliecināti, kas arī bijusi mūsu un mana kļūda," atzina Ušakovs.

Politiķis norādīja, ka partija krīzes apstākļos ir kļuvusi ievainojama. "Krīze Rīgas domē skāra arī visu partiju. Mūs sāka sist, un mēs nevarējām aizstāvēt ne sevi, ne vēlētājus. Šajā situācijā man nav izdevies noturēties, un esmu pievīlis. Par kļūdām esmu atbildīgs un maksāju par to ar to, kas notiek ar mani, manu ģimeni, taču par manām kļūdām jāmaksā arī partijai," pauda Ušakovs.

"Pēdējie mēneši man bija komplicēti, bet varu apliecināt, ka esmu formā un veltīšu visus savus spēkus "Saskaņai". Esmu atbildīgs par dažiem panākumiem un dažiem zaudējumiem. Paiet malā es netaisos," solīja politiķis.

Ilggadējais partijas līderis atzina, ka pēc 2018.gada vēlēšanām "Saskaņa" kļuva par ideālu mērķi visādiem uzbrukumiem. "Esam sastapušies ar nepieredzētu spiedienu - aizturēšanas, statusi, ar ko saskaras ne mazums "Saskaņas" biedru," teica Ušakovs, piebilstot, ka bijuši arī tādi gadījumi, kad "Saskaņai" ziedojušajiem bankās aizvērti konti.

Ušakovs pārliecināts, ka "Saskaņu" patlaban mēģina demonizēt, tai uzveļot visas valsts problēmas. "Esam nonākuši krīzē visnepiemērotākā brīdī, jo ir melīga valdība. Esam ārkārtīgi nelaikā kļuvuši vājāki, ņemot vērā arī lēmumu likvidēt bilingvālo izglītību, un mums jādomā, kā aizstāvēt minoritāšu un visas Latvijas intereses," secinājis politiķis.

"Mums nepieciešama vecā "Saskaņa", kad mums bija krietni mazāk domstarpību un iekšējo torņu, kuru skaits "Saskaņā" tagad ir lielāks nekā viduslaiku pilī. Nevar remontēt kuģi vētras laikā. Mēs nezinām, vai krīze ir galā, vai arī būs vēl krīzes. Mums sākumā jānotauvojas, un tad jāremontē kuģis," teica Ušakovs, liekot noprast, ka partijas iekšienē jānotiek arī iekšējai attīrīšanai, partiju pametot biedriem, kas uz "Saskaņu" atnākuši savtīgu interešu vadīti.

Ušakovs uzslavēja partijas Saeimas frakcijas vadītāju Jāni Urbanoviču, norādot, ka viņam būtu jākļūst par nākamo partijas vadītāju, strādājot pie situācijas normalizācijas politiskajā spēkā un atjaunojot tās vērtības.

Ušakovs norādīja, ka ir jāstrādā arī pie situācijas sakārtošanas Rīgas domē. Viņaprāt, "Saskaņas" frakcijas galvaspilsētas domē patlaban ir saliedējusies, turklāt uzlabojusies sadarbība ar partijas valdi. "Ļoti labi redzam, ka situācija Rīgas domē ir saspīlēta. Mums ir jau bijusi nepieciešamība atzīmēt sarkanus karodziņus par jautājumiem, kuros nepiekāpsimies," akcentēja politiķis.

"Šoreiz kongresā iztiksim bez tortes, bet pieņemsim lēmumus - vai, pēc pieciem gadiem svinot partijas 30.jubileju, prezentēsim memuārus, vai arī turpināsim būt spēcīga komanda, kas turpinās strādāt. Mums izdosies. Mēs esam piedzīvojuši daudzus pārbaudījumu, kļuvuši gudrāki," teica Ušakovs.

Kā kongresa sākumā norādīja partijas Mandātu komisijas pārstāvis Guntars Jirgensons, "Saskaņā" uz 1.oktobri bija 3663 biedri, savukārt no 498 kongresam izvirzītajiem delegātiem ieradušies 351 delegāts.

Ņemot vērā, ka Ušakovs jau iepriekš atsaucis savu kandidatūru uz partijas vadītāja amatu, partijas vadītāja neizbēgama. Uz amatu pašlaik kandidē trīs cilvēki - Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs, Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis un bijušais parlamentārietis Andris Morozovs.