Augusta sākuma vētras nopostījušas 500 000 kubikmetru koku

Spēcīgajās 8.augusta vētrās nopostīti apmēram 500 000 kubikmetru koksnes, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Valsts meža dienesta (VMD) pārstāve Selva Šulce.

Jau ziņots, ka vētras rezultātā vējš nogāzis apmēram 1600 hektārus meža. Visstiprākais vējš bijis Vidzemes un Latgales pusē, kur vislielākie postījumi ir arī mežā - Madonas mežniecības teritorijā nogāzti un nolauzti koki apmēram 630 hektāru patībā, Taurenes mežniecības teritorijā ap 450 hektāru platībā, bet Daugavpils, Smiltenes un Valkas mežniecības teritorijā katrā nopostīti vairāk par 100 hektāriem meža.

Šulce skaidro, ka šogad nopostītais koku apjoms ir ievērojami mazāks nekā 2005.gada janvāra vētrā, kad tika nopostīti meži 7,4 miljonu kubikmetru apmērā.

Koki galvenokārt ir lauzti, nevis gāzti, un tas nozīmē, ka vēja brāzmas ir bijušas stiprākas par 30 metriem sekundē.

"Šajā reizē vēja brāzmas galvenokārt skārušas Vidzemi un Latgali, virzoties divās izteiktās paralēlās joslās ziemeļu un dienvidu virzienā. Pārējā valsts teritorijā postījumi mežā ir nenozīmīgi," stāsta Šulce.

Visvairāk pieteikumu no privāto mežu īpašniekiem par nopostīto mežu pagaidām ir bijis Daugavpils un Madonas reģionos.

Jau ziņots, ka Madonas novadā vissmagāk cietuši Lazdonas, Ļaudonas, Liezēres un Mētrienas pagasti. Kopumā vienlaidus vējgāzēs izpostīti apmēram 170 hektāri valstij piederošu mežu un vismaz 400 hektāri privāto meža īpašumu, kur būs nepieciešamas vienlaidus cirtes, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Madonas virsmežniecības mežzinis Jānis Zīlīte.

"Šie dati atspoguļo tikai lielākās vienlaidus nopostītās teritorijas, taču lokālas profilaktiskas cirtes, iespējams, būs nepieciešamas pat trīs līdz piecas reizes lielākā platībā," skaidroja Zīlīte.

Tāpat pastāv liels risks, ka Madonas novadā svētdienas vētras izgāztajos kokos iemitināsies egļu astoņzobu mizgrauži, "Nozare.lv" pastāstīja Latvijas valsts mežzinātnes institūta "Silava" vadošais pētnieks Agnis Šmits.

Kā stāsta Šmits, patlaban Latvijā egļu astoņzobu mizgrauzis gada laikā veido divas paaudzes un tieši otrā paaudze ir tā, kas apdraud Madonas un tuvējās apkārtnes mežus.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.