Precizē noteikumus - iekšlietu sektora darbiniekiem dzimumu maiņu neapmaksās

© Pixabay

Valdība šodien pieņēma grozījumus normatīvajā aktā, kurā skaidrāk un precīzāk noteikts, ka policistiem, ugunsdzēsējiem un robežsargiem valsts neapmaksās izdevumus par dzimuma maiņu, netradicionālo medicīnu un citiem specifiskiem pakalpojumiem.

Patlaban noteikumi paredz, ka iekšlietu dienestos amatpersonai neapmaksā un nekompensē izdevumus par paaugstinātu apkalpošanas līmeni un individuālo aprūpi, mākslīgo apaugļošanu, seksoloģisko ārstēšanu, ģenētiskos izmeklējumus, kā arī kosmetoloģiskos pakalpojumus. Tāpat neapmaksā izdevumus par estētiskām ķirurģijas operācijām, izņemot gadījumus, ja amatpersona, pildot dienesta pienākumus, cietusi nelaimes gadījumā.

Netiek apmaksāti arī ortodontijas pakalpojumi, zobu protezēšana, izņemot gadījumu, ja zoba protezēšanas iemesls ir trauma, kas gūta, pildot dienesta pienākumus.

Tāpat netiek kompensēta ārstēšana, izmantojot netradicionālās medicīnas metodes. Netiek arī apmaksātas grūtniecības pārtraukšanas operācijas, maksas dzemdību palīdzība, orgānu vai audu transplantācija.

Tāpat noteikumi paredz, ka netiek apmaksātas manipulācijas, kuras saskaņā ar normatīvajiem aktiem par veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtību nav iekļautas apmaksājamo manipulāciju sarakstā.

Ņemot vērā medicīnisko tehnoloģiju un pieejamo veselības aprūpes pakalpojumu attīstību, kā arī tiesību normu interpretācijā un praktiskajā piemērošanā konstatētos atsevišķos problēmjautājumus, tiesību normā bija nepieciešams precizēt izmantoto terminoloģiju.

Šodien valdībā apstiprinātie grozījumi paredz, ka amatpersonām netiks apmaksātas komplementārās medicīnas metodes. Ar minēto terminu apzīmē tā dēvēto papildinošo medicīnu, kas ir apkopojošs nosaukums diagnostikas un ārstniecības metodei, kas atšķiras no rietumvalstīs tradicionāli pieņemtajām biomedicīnas metodēm.

Tāpat grozījumi paredz, ka netiek apmaksāti aborti, izņemot aborti medicīnisku indikāciju dēļ. Grozījumi arī paredz, ka netiek apmaksāti izdevumi par dzimuma maiņu un androloga pakalpojumiem. Grozījumi paredz, ka neapmaksās cilmes šūnu bankas un dzimumšūnu bankas pakalpojumus, medicīnisko apaugļošanu, ģenētiku un ar to saistītos izmeklējumus.

Grozījumi arī paredz, ka iekšlietu dienestu amatpersonām neapmaksās mākslas terapijas, uztura speciālista, reitterapijas, logopēda pakalpojumiem, izņemot multiprofesionālas komandas ietvaros sniegtos medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus.

Tāpat, piemēram, neapmaksās alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu noteikšanu, izņemot izmeklējumus, kas nepieciešami atzinuma sniegšanai par amatpersonas veselības stāvokļa atbilstību dienesta pienākumu izpildei, un izņemot gadījumus, ja tas nepieciešams ārstnieciskā procesa nodrošināšanai.

Svarīgākais