Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Purgaile klāsta, kādu profesionāli vēlas redzēt kā trešo FKTK valdes locekli

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Lai stiprinātu finanšu un kapitāla tirgus uzraudzību, kā trešo valdes locekli Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) priekšsēdētāja amata kandidāte Santa Purgaile vēlētos redzēt cilvēku ar pieredzi minētajā jomā.

Purgaile šodien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē pauda, ka jau ir noformulēti trīs galvenie darba mērķi, ja viņa tiks apstiprināta FKTK priekšsēdētāja amatā.

Pirmais darbs būtu pārliecināties, ka par "Moneyval" rekomendāciju ieviešanu. Otrā lieta - izstrādāt visaptveroša rokasgrāmatu bankām, kurā skaidri noteikti spēles noteikumi, lai visiem būtu saprotami, kas un no kā tiek sagaidīti.

"Esmu strādājusi klientu apkalpošanas pusē, redzu, cik sasāpējusies problēma ir neizpratne, kā rezultātā uzņēmēji jūtas nesaprasti, sūdzas par to, ka nesaprot, kādā veidā attīstīt eksportu. Radot skaidrus spēles noteikumus, bankām būs skaidrs, kas ir jādara, lai atsāktu normālu klientu apkalpošanu," teica Purgaile.

Viņa akcentēja, ka trešais darbs ir saistīts ar cilvēku komandu, nokomplektējot FKTK valdi pilnā sastāvā. "Manā galvā ir īsais saraksts par valdes locekļiem," teica Purgaile, uzsverot, ka viena no kandidatūrām būs Kristīne Černaja-Mežmale.

Kā trešais valdes loceklis līdz šim bija paredzēts cilvēks ar ļoti augstu pieredzi cīņā ar naudas līdzekļu legalizāciju (Anty-money laundering - AML). "Taču manas pārdomas bija, ka, ja izdotos stiprināt AML departamentu un neatrastos īsti cilvēks padomes līmenī uz AML, skatos, ka ļoti būtiski būtu nosegt finanšu un kapitāla tirgu, kas palicis novārtā," teica Purgaile, uzsverot, ka trešais padomes loceklis varētu būt cilvēks ar lielāku pieredzi kapitāla tirgū un tā uzraudzībā.

Purgaile tāpat uzsvēra, ka nepieciešams strādāt ar stratēģisko redzējumu par finanšu tirgu nākotnē. "Jaunās tehnoloģijas ienāk banku ikdienā, tāpēc FKTK pusē jābūt spēcīgiem cilvēkiem, kas spēj saprast, uz kuru pusi virzās pasaule, lai padarītu mūsu vidi prognozējamu, lai Fintech uzņēmumi varētu arī te ienākt un veiksmīgi darboties," stāstīja Purgaile.

Kā ziņots, Ministru kabinets iepriekš atbalstīja bankas "Citadele" līdzšinējās valdes locekles Purgailes kandidatūras virzīšanu uz Saeimu apstiprināšanai FKTK vadītājas amatā. Koalīcijas politiķi gan nesteidza solīt tūlītēju atbalstu Purgailei FKTK vadībā, jautājumam nonākt Saeimā, uzsverot nepieciešamību gūt atbildes uz bažas raisošiem problēmjautājumiem.

Koalīciju veidojošās partijas arī balsojumā Saeimā, visticamāk, atbalstīs Purgailes kandidatūru FKTK) vadītājas amatā.