Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Vegāni gatavo uzbrukumu lopkopības nozarei

© dephositphotos.com

Uz vispārējās klimata panikas viļņa arī Latvijas radikālie vegāni plāno dažādas protesta akcijas pret tradicionālo dzīvesveidu, kas ietver sevī gan gaļas ēšanu, gan dzīvnieku ādas izmantošanu. Jauni uzbrukumi drīzumā gaida kažokzvēru industriju un lopkautuves.

Līdz šim Latvijā ar savām publiskajām aktivitātēm un ietekmi Zemkopības ministrijā atpazīstamību ir guvusi viena radikāla dzīvniektiesību organizācija - Dzīvnieku brīvība. Pēc tam kad tās vadībā notikusi šķelšanās, kādreizējais valdes priekšsēdētājs Sandris Ādminis izveidojis citu organizāciju - Riga Animal Save. Pēc būtības tā ir ārzemju organizācijas filiāle.

Šķelšanās radikāļu rindās

Preses paziņojumā par tās pirmajām publiskajām akcijām - protestiem pie lopkautuvēm un piketiem pie Brīvības pieminekļa - organizācija tiek identificēta šādi: Riga Animal Save ir starptautiskā dzīvnieku aizstāvības tīkla Animal Save Movement atzars Latvijā. Starptautiska biedrošanās sniedz gan organizatorisku atbalstu, gan detalizētas instrukcijas, kā sasniedzami nospraustie mērķi. Tostarp arī vācama nauda. Arī Dzīvnieku brīvība saņem naudu no ārzemēm. Šķelšanās šajā organizācijā notika tādēļ, ka līderiem radās domstarpības attiecībā uz dējējvistu glābšanas kampaņu. Sandris Ādminis uzskata, ka atteikšanās no sprostiem kā mērķis vistu labturību būtiski neuzlabos - arī dzīve kūtīs vistām radot ciešanas, un atteikšanās no sprostiem šīs ciešanas tikai normalizē. Otrs iemesls bija atšķirīgā izpratne par to, cik radikālām jābūt šīm akcijām. Ādminis ir par miermīlīgām metodēm un miermīlīgu pārliecināšanu. Turpretim PETA, kas finansē Dzīvnieku brīvību, praktizē un atbalsta arī krimināli sodāmas darbības savu mērķu sasniegšanai. Tostarp ielaušanos svešā īpašumā, dzīvnieku atbrīvošanu no sprostiem un pat to nogalināšanu, lai atbrīvotu no ciešanām. Latvijā radikālākās akcijas saistītas ar nelikumīgu iekļūšanu kažokzvēru fermās, bet par savu lielāko panākumu karojošie vegāni uzskata tradicionālā cirka darbības aizliegumu Latvijā. Tas apliecināja, ka arī mazskaitlīgas organizācijas var būtiski ietekmēt sabiedriskos procesus. Tādēļ arī abu organizāciju pašreizējās aktivitātes tradicionālā dzīvesveida piekritēji un lopkopības nozares nedrīkst novērtēt par zemu.

Katram savu ēdienkarti!

Riga Animal Save plānā ir turpināt gan piketus pie Brīvības pieminekļa, gan īstenot protesta akcijas pie lopkautuvēm. Pie Cēsu gaļas kombināta tāda jau notikusi. Septiņas stundas 32 cilvēki uzturēja nepatīkamu spriedzi uzņēmuma darbiniekos, taču iztika bez asumiem.

Pagaidām uz Latvijas lopkopības industriju radikālo vegānu organizāciju aktivitātes būtisku ietekmi neatstāj. Gaļas liellopu audzētāju biedrības vadītājs Raimonds Jakovickis atzīst, ka cilvēku skaits oponentu rindās ir neliels. Tomēr viņu aktivitātes - skaļas, un vēl nevar zināt, kāda būs to ietekme pēc pusgada, gada. Ne velti vegāni cenšas iefiltrēties skolās un strādāt ar nenobriedušiem prātiem. Populismam ir liels spēks, jo īpaši tagad, kad klimata pārmaiņu temats kļuvis par modes lietu. Lopkopība tiek vainota planētas sasilšanā, un, piemēram, Francijā tas ir papildu pamudinājums dzīvnieku tiesību aktīvistiem demolēt gaļas veikalus. Pie mums, par laimi, tiktāl vēl nav nonācis. Droši vien arī tāpēc, ka lopkopēji neatbild uz agresiju ar agresiju.

Kažokiem nepieciešams advokāts

Latvijā no radikālo vegānu aktivitātēm līdz šim vairāk cietusi kažokzvēru industrija. Gan ūdeles ir nakts aizsegā no būriem laistas laukā, tādējādi nolemjot dzīvniekus nāvei savvaļā, gan īstenota dārga diskreditācijas kampaņa ar PETA apmaksātu vides reklāmu.

Un pašlaik tiek plānots jauns trieciens, lai panāktu nozares pilnīgu aizliegumu. Organizācija Dzīvnieku brīvība jau sākusi organizatoriskos priekšdarbus novembra beigās paredzētajam gājienam par dzīvniekiem ar saukli - kažokādas pagātnē. Organizācijas izplatītajā uzsaukumā teikts: «Ir pienācis laiks pārvērst savu viedokli darbībā. Ar spēcīgu gājienu mēs pārliecināsim deputātus par sabiedrības atbalstu aizliegumam un virzīsim Saeimā likumprojektu, pieprasot konkrētu rīcību: atstāt zvēraudzēšanu pagātnē!» Latvijas zvēraudzētavām jābūt uzmanīgām, jo līdztekus miermīlīgām protesta akcijām iespējamas jaunas provokācijas, un vienlaikus jāgatavo spēcīgi argumenti par labu kažokiem. Citādi aizliegs tāpat kā cirku.