Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Puse Latvijas iedzīvotāju domā, ka skolās vajag stāstīt par seksuālajām minoritātēm

© Ģirts Ozoliņš/F64

Vismaz 50% Latvijas iedzīvotāju domā, ka skolā nodarbībās vai mācību materiālos būtu jāiekļauj informācija par seksuālajām minoritātēm, bet aptuveni 40% tam pilnībā iebilst, liecina Eirobarometra pētījums.

55% iedzīvotāju domā, ka mācību materiālos vajadzētu iekļaut informāciju par seksuālās orientācijas dažādību - homoseksuālu un biseksuālu seksuālo orientāciju. Tikmēr 39% tam nepiekrīt. Vēl 6% iedzīvotāju nespēja atbildēt uz šo jautājumu.

50% aptaujātu domā, ka šiem mācību materiāliem būtu jāsatur arī informācija par transpersonām, 44% tam pilnībā nepiekrīt, bet % nevarēja atbildēt.

Vienlaikus 51% sniedza pozitīvu atbildi attiecībā uz interseksuālismu, kamēr 41% nevēlētos šādas informācijas iekļaušanu skolas nodarbībās vai mācību materiālos. Vēl 8% nezināja, ko atbildēt.

Salīdzinoši vidēji Eiropas Savienībā (ES) 71% cilvēku uzskata, ka skolu mācību materiālos ir jāiekļauj informācija par netradicionālu seksuālo orientāciju. Vispozitīvākā attieksme pret to ir Zviedrijā - 93%, Nīderlandē - 91%, Somijā - 86%, bet noraidošākā Čehijā, kur to atbalsta vien 48% iedzīvotāju, Rumānijā - 47%, Ungārijā - 45%, Slovākijā - 44% - un Bulgārijā - 38%.

Vaicāti, kā justos, ja viņu bērns būtu romantiskās attiecībās ar sava dzimuma pārstāvi, 65% aptaujāto Latvijā norādīja, ka tas viņiem liktu justies nekomfortabli. 7% norādījuši, ka justos mēreni komfortabli, bet 18% tas pilnībā neuztrauktu.

Vidēji ES 27% iedzīvotāju šāds fakts liktu justies neērti, bet 55% neuztrauktu.

Savukārt 68% iedzīvotāju Latvijā liktu justies nekomfortabli fakts, ka bērns būtu romantiskās attiecībās ar transpersonu un tikai 12% to spētu pilnībā akceptēt. ES vidēji tas būtu pilnībā pieņemami 43% iedzīvotāju, bet 34% to neatbalstītu.

Jau ziņots, ka Latvijas iedzīvotāju attieksme pret seksuālajām minoritātēm ir viena no noraidošākajām ES.

Lūgti novērtēt, vai attiecības starp viena dzimuma cilvēkiem ir uzskatāmas par normālām, tikai 25% aptaujāto piekrituši šādam viedoklim, 68% aptaujāto viendzimuma attiecības neesot akceptējamas, bet 7% nav bijis viedokļa.

Kopumā 30% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka valstī ir plaši izplatīta geju, lesbiešu un biseksuālu personu diskriminācija, bet 43% uzskata, ka tā ir reti sastopama. 20% uzskata, ka Latvijā ir sastopama plaša transpersonu diskriminācija, bet 17% tā domā par interseksuālām personām.