Transporta darbinieki septembrī streikos

Pēc divu stundu ilgām un karstām diskusijām arodbiedrības LABA biedri vakar tomēr nolēmuši piedalīties Eiropas Arodbiedrību konfederācijas protesta akcijā, tāpēc 29. septembrī pulksten 13 apstādinās sabiedrisko transportu, lietojot arī gaismas un skaņas signālus.

Arodbiedrības vadītāja Vineta Sprugaine vakar vēl nevarēja pateikt, uz cik ilgu laiku sabiedriskā transporta līdzekļi tiks apturēti. "Šis ir ļoti jutīgs jautājums, jo skar vismaz miljonu Rīgas iedzīvotāju," viņa saka. Tāpēc diskusijas gaitā tika izvērtētas visas vajadzības un pagaidām nolemts veikt sabiedriskā transporta apstāšanos maršruta regularitātes ietvaros. No tā arī būs atkarīgs stāvēšanas ilgums kā protesta forma. Ja sabiedriskā transporta vadītājs nenokļūs sastrēgumā un nekavēsies, tad viņš apstādinās transportlīdzekli. Taču ja vadītājs konstatēs, ka reiss kavējas, viņš turpinās maršrutu. "Mūsu vadītāji ir apzinīgi un profesionāli, viņi izvērtēs, cik ilgi stāvēt un kad to darīt," uzskata V. Sprugaine.

Viņa cer, ka sabiedrība sapratīs tos sabiedriskā transporta vadītājus, kuri būs izlēmuši piedalīties ģenerālstreikā, kas tiek organizēts visā Eiropā. "Akcijas mērķis ir aizstāvēt jebkura cilvēka, ne tikai mūsu arodbiedrības biedru, intereses. Tādējādi mēs aicinām valdību ievērot sociālā taisnīguma principu. Nav noslēpums, ka Latvijā ir vissmagākā situācija, tāpēc mēs solidarizējamies ar Eiropu," tik kardinālu lēmumu pamato V. Sprugaine.

Neatkarīgā jau informēja, ka Eiropas Arodbiedrību konfederācijas protesta akciju atbalsta apvienība Saskaņas centrs, kas aicinājusi tajā piedalīties arī Latvijas sabiedrību. Eiropas Arodbiedrību konfederācija ir pasludinājusi 29. septembri par Eiropas Rīcības dienu (European Day of Action), lai iestātos par izaugsmi un sociālo vienlīdzību. Eiropas arodbiedrības šajā dienā protestēs pret taupības pasākumiem, kas ieviesti daudzās Eiropas valstīs, un pieprasīs valstu atjaunošanas plānus par labu nodarbinātībai un izaugsmei. Streiki notikšot daudzās Eiropas Savienības pilsētās.

Svarīgākais