Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

"Daesh" pievienojušies Latvijas iedzīvotāji varētu izmantot kontaktus naudas piesaistei terorismam

© AP/SCANPIX/LETA

Neskatoties uz to, ka terorisma draudu līmenis Latvijā ir zems, pastāv risks, ka teroristu grupējumam "Daesh" pievienojušies Latvijas iedzīvotāji var izmantot savus kontaktus Latvijā, lai piesaistītu finansējumu teroristisku darbību veikšanai, teikts Valsts drošības dienests (VDD) sagatavotajā Terorisma finansēšanas novēršanas stratēģijā 2019.-2021. gadam.

Terorisma draudu līmenis iepriekš nekad nav mainījies, un arī pašlaik nav pazīmes, kas liecinātu par nepieciešamību to mainīt pārskatāmā nākotnē. Latvijā nav notikuši ar terorismu saistīti incidenti, kā arī mūsu valstī nav konstatēta teroristu organizāciju darbība, uzsver VDD.

Latvijā gan ir konstatētas personas, kuru pieņemtā islāma ideoloģija un paustie uzskati norāda uz radikalizācijas riskiem. Latvijas iedzīvotāji ir pievienojušies "Daesh" un to sastāvā veikuši terorisma atbalsta aktivitātes. Pastāv risks, ka šīs personas var izmantot savus kontaktus Latvijā, lai piesaistītu finansējumu teroristisku darbību veikšanai, skaidro VDD.

Ārvalstu teroristu ieceļošanas iespēju Latvijā un iesaistīšanās vardarbīgās vai terorisma atbalsta aktivitātēs VDD šobrīd vērtē kā zemu.

Dienestā atzīmē, ka Latvijas iedzīvotāju iespējamā radikalizācija dažādu vardarbību attaisnojošo ideoloģiju ietekmē patlaban ir nozīmīgākais ar terorismu saistītais risks. Atsevišķas personas, kuras ir izrādījušas radikalizācijas pazīmes un izteikušas atbalstu teroristu grupām, var iesaistīties ārvalstīs bāzētu teroristu atbalstīšanā.

Savukārt Latvijā dzīvojošo musulmaņu interesi par teroristu ideoloģiju ir veicinājuši radikālās islāma interpretācijas sludinātāju un teroristisko grupējumu izplatītie propagandas materiāli, kā arī studijas valstīs, kurās ir izplatīta radikāla islāma interpretācija, norāda VDD. Radikalizācijas riskam var būt pakļauti dažādu sociālo grupu pārstāvji, neatkarīgi no dzimuma, vecuma, etniskās izcelsmes vai profesionālās nodarbošanās.

Līdz šim Latvijā nav identificēti terorisma finansēšanas gadījumi, uzsver VDD. Tāpat Latvijā esošo nevalstisko organizāciju iesaistīšanās terorisma finansēšanas darījumos līdz šim nav konstatēta.

VDD ieskatā, informācija par Finanšu izlūkošanas dienesta izdotajiem rīkojumiem par finanšu līdzekļu iesaldēšanu terorisma finansēšanas gadījumos liecina, ka Latvijas finanšu sistēma var tik izmantota terorisma finansēšanas darījumiem, tomēr līdz šim izdoto rīkojumu skaits un iesaldēto līdzekļu apjoms apliecina, ka šis risks ir zems.

Viena no galvenajām prioritātēm identificēto ievainojamību novēršanā ir Latvijas finanšu pakalpojumu sniedzēju uzraudzības un iekšējās kontroles mehānismu stiprināšana, lai efektīvāk identificētu terorisma finansēšanas darījumus, īpaši tranzīta darījumus, uzsvērts VDD sagatavotajā stratēģijā. Latvijas finanšu sektoram jāturpina uzlabot savas automatizētās iekšējās kontroles sistēmas, lai uzturētu augstu terorisma finansēšanas gadījumu identificēšanas efektivitātes līmeni.

Savukārt Finanšu kapitāla tirgus komisijai jāturpina veikt aktīvus kontroles pasākumus, lai identificētu vēl esošos trūkumus. Nepieciešams stiprināt banku un arī nebanku sektoru, īpaši klientu pārbaudes procedūras, kuru veikšanā būtu jāizmanto piemērotākie no pieejamajiem tehnoloģiskajiem risinājumiem, atzīmēts stratēģijā.

Tāpat uzsvērts, ka būtisks sektors, kura kontrolei un uzraudzībai ir nepieciešams plānot terorisma finansēšanas novēršanas pasākumus, ir darījumi ar virtuālajām valūtām. "Teroristi arvien meklē jaunus veidus, kā nodrošināt un veikt uzbrukumus, nepiesaistot drošības dienestu uzmanību. Darījumi ar virtuālajām valūtām ir viens no piemērotiem veidiem terorisma finansēšanas darījumiem," skaidro VDD.

Ir arī jāparedz iespējas un veidus, kā novērst vai ierobežot ziedojumu vākšanu terorisma finansēšanas nolūkos tiešsaistē, jo šīs darbības tuvākajā nākotnē var tik izmantotas arvien biežāk, prognozē VDD.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka pēdējos gados vairāki Latvijas iedzīvotāji devušies uz Sīriju/Irāku, lai pievienotos teroristu grupējumiem. VDD pret šiem cilvēkiem sāka kriminālprocesus un patlaban izdevies tikai vienu personu notiesāt.