Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Kalvītis norāda, ka valdība OIK lēmumos stingri vadījās pēc ES politikas nosacījumiem

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Ieviešot Eiropas Savienības (ES) direktīvas par atbalstu koģenerācijai un elektroenerģijas iegūšanai no atjaunojamajiem resursiem, valdība laikā no 2004.gada līdz 2007.gadam savos lēmumos stingri vadījās pēc ES politikas nosacījumiem.

To šodien elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) sistēmas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē sacīja ekspremjers Aigars Kalvītis, kurš vadīja valdību lielākajā daļā augstāk minētā laika.

Kādreizējais valdības vadītājs norādīja uz to, ka valdība gan "pēc gara", gan arī pēc teksta jeb "copy paste" principa pārņēma attiecīgos ES normatīvos aktus - valstu savienības 2001.gadā pieņemto direktīvu par atbalstu no atjaunojamajiem resursiem iegūtajai elektronerģijai un 2004.gada direktīvu par atbalstu koģenerācijai.

Kalvītis skaidroja, ka nākamais solis bija 2007.gada vasarā valdības akceptētie noteikumi, kas bija lielā mērā saistīti ar elektroenerģijas tirgus atvēršanu. Tā kā bija nepieciešams cits regulējums atbalsta sniegšanā, tika ieviests OIK princips, un nevienam tolaik iebildumu pret to nebija, klāstīja ekspremjers.

Bijušais politiķis akcentēja, ka gan atjaunojamā elektroenerģija, gan elektroenerģijas brīvais tirgus bija ES "jājamzirdziņi" jeb bija valstu savienības atbalstīta politika.

Kā ziņots, OIK parlamentārās izmeklēšanas komisijas galvenais uzdevums ir noskaidrot, kāds ir patiesais sistēmas nodarītais kaitējums valstij, nosaukt afēras vainīgos, kā arī izdarīt secinājumus, lai novērstu nākotnē šādu sistēmu veidošanos.