Gulbe: Pārtikas produkti lētāki nekļūs

Ņemot vērā tendences pasaules tirgos, var droši apgalvot, ka Latvijā pārtikas produkti lētāki nekļūs, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" prognozē Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe, neprecizējot, par cik procentiem tieši produkti varētu sadārdzināties.

"Maizes un gaļas cenas noteikti palielināsies, arī piena produkti kļūs vēl dārgāki," skaidro Gulbe, akcentējot, ka pārtikas sadārdzināšanos tomēr bremzēs ražotāju sīvā konkurence reģionā, kā arī iedzīvotāju zemā pirktspēja.

"Pārtikas cenas celsies dabas katastrofu un zināmu biržas spekulāciju dēļ. Tomēr Latvijas ražotāji un tirgotāji nevarēs cenas "uzskrūvēt" vairāku iemeslu dēļ. Mēs esam ciešā sasaistē ar visu reģionu. Ja pie mums kāds pārtikas produkts pārlieku sadārdzināsies, tūlīt būs klāt lietuvieši, igauņi vai vācieši un savu analogo preci pārdos lētāk. Turklāt cenu kāpumu apturēs Latvijas iedzīvotāju zemā pirktspēja - ja cilvēkam nebūs naudas, viņš vienkārši attiecīgo produktu nepirks un meklēs lētāku aizvietotāju," sacīja Gulbe.

Maizes un gaļas cenas noteikti palielināsies, tomēr tas nav saistīts tikai ar ekoloģiskām kataklizmām visā pasaulē, kuru ietekmē pieaugušas graudaugu cenas. Lielāku ietekmi atstāj visu pārējo resursu - elektrības, degvielas, darbaspēka izmaksu pieaugums, norāda Gulbe.

Jautāta, kāda būs ražotāju reakcija, pieaugot cenai un mazinoties cilvēku pirktspējai, Gulbe atzina, ka ražotāji izvēlēsies vienīgo izeju - necelt cenas "vienkāršajiem" produktiem, kā pienam vai maizes ķieģelītim, bet pacelt cenu, piemēram, smalkākam sieram vai ekskluzīvai maizes šķirnei.

Savukārt graudu cenu kāpumu pat par 50% kopš gada sākuma Gulbe skaidro ar zināmu biržas diktātu. "Graudu cenas nosaka biržas, un tur nodarbojas ar spekulācijām un baumu par trūcīgu ražu izplatīšanu. Biržai neder mierīgi laiki, jo tad nopelnīt nevar. Piemēram, gada sākumā biržā cukura cena tika paaugstināta pat par 40%, noturējās apmēram mēnesi un tad strauji kritās, toties tajā laika sprīdī kāds labi nopelnīja. Birža ar augstajām graudu cenām mēģina noturēt satraukumu un nedrošību. Latvijas lauksaimniekiem gan tas ir izdevīgi eksporta ziņā, tomēr tendence ietekmē cenas vietējā tirgū. Tomēr nav pamata satraukumam - graudu visiem pietiks un cenas jau tagad pamazām slīd lejup. Ja pārtikas kvieši 13.augustā maksāja 151 latu, tad 17.augustā - 144 latus par tonnu," rezumēja LTVC vadītāja.

Jau ziņots, ka piena produktu cenas šovasar palielinājušās par 10-15%. Savukārt graudu cenas Krievijas lielā sausuma dēļ pasaules biržās kāpušas par 30-40%.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais