Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

OIK krimināllieta: nevienai amatpersonai nav aizdomās turētā statuss

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Lietās par krāpšanos ar obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atļaujām un stacijām nevienai valsts amatpersonai nav piemērots aizdomās turētā statuss, apliecināja Valsts policijas preses pārstāve Gita Gžibovska.

Tāpat nevienai valsts amatpersonai nav piemērots personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss.

Otrdien Saeimas OIK sistēmas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins paziņoja, ka lietās par krāpšanos ar OIK atļaujām un stacijām kriminālatbildība varētu iestāties vairākām valsts amatpersonām.

VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) priekšnieka vietnieks Ģirts Mundurs komisijā skaidroja, ka ONAP visas ar OIK sistēmu izmeklējamās lietas ir sadalījusi trīs blokos.

Pirmajā blokā iekļautas lietas, kuras saistītas ar tā dēvētajām "konteineru shēmām". "Šīs lietas saistās ar to, ka uzņēmumi, kuri nebija sākuši reālu ražošanu, taču nevēlējās zaudēt OIK atļauju, uzstādīja pārvietojamās konteineru stacijas, lai formāli izpildītu prasības," skaidroja Mundurs.

Viņš norādīja, ka šajā blokā kriminālprocesi tika sākti jau 2017.gada rudenī un patlaban viens no tiem jau ir nosūtīts prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai un nonācis līdz tiesai. Vēl viens kriminālprocess par septiņām koģenerācijas stacijām patlaban jau atrodoties finiša taisnē.

Otrajā blokā tiek izmeklētas lietas, kuras saistītas ar krāpšanos ar pašpatēriņa skaitļiem. Šajā blokā aktīvajā izmeklēšanas stadijā ir četri kriminālprocesi par septiņām koģenerācijas stacijām, bet viens kriminālprocess jau ir nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai un nonācis tiesā.

Savukārt trešajā blokā tiek izmeklēta vairāku Ekonomikas ministrijas amatpersonu atbildība par krāpniecisku darbību pieļaušanu OIK sistēmā.

Mundurs piebilda, ka ONAP izmeklēšanas laikā ir jau pārbaudījis visas 400 OIK sistēmas stacijas un aptuveni 100 stacijas ir tādas, par kurām varētu tikt sākti kriminālprocesi. "Primāri izmeklējam tās lietas, kur valstij radītie finansiālie zaudējumi ir vislielākie," sacīja Mundurs.

OIK parlamentārās izmeklēšanas komisijas galvenais uzdevums ir noskaidrot, kāds ir patiesais šobrīd izveidotās sistēmas nodarītais kaitējums valstij, nosaukt atbildīgos šādas sistēmas izveidē, kā arī izdarīt secinājumus, lai novērstu šādu sistēmu veidošanos nākotnē.