Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Veselības nozares naudu aprūpēs Labsvīrs

Jauno Nacionālā veselības dienesta direktoru Edgaru Labsvīru sabiedrība plašāk iepazina Saeimas pirmsvēlēšanu laikā, jo diskusijās par veselības aprūpi uz parlamentu pretendējošās jaunās partijas Progresīvie viedokli pārstāvēja tieši viņš. Pēc tam, kad Veselības ministrija ar disciplinārsodu panākusi, ka amatu atstāj līdzšinējā dienesta direktore Inga Milaševiča, E. Labsvīrs vadīs dienestu, kas ir atbildīgs par veselības nozares finansējuma pārraudzību. Tomēr I. Milaševiča, neraugoties uz sodu, saglabās visai augstu amatu dienestā un turpmāk būs direktora vietniece.

Pirmdienas vakarā Veselības ministrija paziņoja par disciplinārlietas rezultātu pret I. Milaševiču, proti, Veselības ministrija nolēma piemērot disciplinārsodu - mēnešalgas samazināšanu, kā rezultātā amatpersona atkāpās no amata. Disciplinārlieta pret līdzšinējo iestādes vadītāju tika uzsākta šā gada jūnija sākumā. Kā vēsta Veselības ministrija, I. Milaševiča turpmāk dienestā ieņems zemāku amatu. Kas atklāts disciplinārlietā, un par ko I. Milaševiča sodīta? Veselības ministrijā skaidro, ka par «disciplinārpārkāpumu atzīstams ierēdņa ar nodomu vai aiz neuzmanības izdarīts pārkāpums, kā arī ierēdņa darbība vai bezdarbība, kas tieši vērsta uz disciplinārpārkāpuma izdarīšanu, bet pārkāpums nav izdarīts līdz galam no ierēdņa gribas neatkarīgu iemeslu dēļ». Disciplinārlieta un arī sods saistīts ar iespējamiem pārkāpumiem informācijas un komunikāciju tehnoloģijas iepirkumos, par kuriem veselības ministre Ilze Viņķele (Attīstībai/Par!) pauda aizdomas jau pirms vairākiem mēnešiem. Pārbaudes joprojām tiek veiktas divos projektos - par Veselības ministrijas informācijas un komunikāciju tehnoloģijas centralizācijas projektu, ka arī par Nacionālā veselības dienesta organizēto Veselības aprūpes finansēšanas likuma rīka ieviešanu.

Veselības ministrijas speciālists Oskars Šneiders Neatkarīgajai apstiprināja, ka jūnijā ierosinātā disciplinārlieta pret I. Milaševiču bija saistīta ar Veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanas informācijas sistēmas izveidi. «Tika secināts, ka iestādes vadītājai bija pienākums organizēt iestādes administratīvo darbu tā, lai par ikvienu budžeta līdzekļu izlietojumu būtu sagatavots ne tikai pilnvērtīgs saturiskais lietderības pamatojums, bet arī korekts finansiālais aprēķins, tā nodrošinot pilnvērtīgu finanšu līdzekļu tiesisku un lietderīgu izlietošanu,» skaidro O. Šneiders. «Tādēļ pārāk liela paļaušanās uz iestādē strādājošo amatpersonu sniegtajiem mutvārdu skaidrojumiem un izvērtējumiem konkrētajā gadījumā nebija pieļaujama.»

Faktiski iestādes vadītāja pārāk paļāvās uz saviem padotajiem.

Vai šo darbinieku atbildība tiks izvērtēta un kuri ir šie darbinieki, pagaidām nav izdevies noskaidrot. Pati I. Milaševiča disciplinārlietas izskatīšanas laikā disciplinārlietā konstatētos tiesību normu pārkāpumus esot atzinusi un disciplinārsodam - mēnešalgas samazināšanai - piekritusi. Jāatgādina, ka par iespējamām nelikumībām IT iepirkumos aizdomas tika vērstas arī pret bijušo veselības ministri Andu Čakšu, taču tagad, rādās, atbildība jāuznemas vienai ierēdnei Milaševičai.

Uzreiz pēc direktores atcelšanas Veselības ministrijai bija zināms, kas turpmāk vadīs dienestu, proti, līdzšinējais dienesta direktores vietnieks veselības aprūpes administrēšanas jautājumos Edgars Labsvīrs. Otrdiena bija jau pirmā E. Labsvīra darba diena dienesta vadītāja amatā, un viņš ar sociālo tīklu starpniecību izteica veselības ministrei pateicību par «uzticības kredītu, iespēju attīstīt un attīstīties». Viņš norādīja, ka ļoti nopietni uztver sava amata uzdevumus un atbildību un darīšot visu, kas ir viņa spēkos, lai «dati un pacienta perspektīva būtu ne tikai deklarētās vērtības, bet arī lēmumu pieņemšanas instrumenti».

Paziņojumā E. Labsvīrs norāda, ka «efektīva veselības aprūpes pakalpojumu administrēšana un caurredzami lēmumi nav iespējami bez mūsdienīgas informācijas un komunikāciju tehnoloģiju infrastruktūras un mūsu spējām strādāt ar datiem». E. Labsvīrs augstskolā RISEBA ieguvis bakalaura grādu uzņēmējdarbības vadībā un maģistra grādu veselības vadībā Rīgas Stradiņa universitātē.