Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Daudziem apkures sezonas upuriem ir 60+

SARGĀ. Apmēram puse no ugunsgrēkos bojā gājušajiem cilvēkiem Latvijā ir miruši no saindēšanās ar dūmiem un degšanas laikā radušamies toksiskiem produktiem. Dūmu detektors skan pusstundu un ar 80 decibelu skaļu spalgu skaņu brīdina par ugunsnelaimi - to nedzirdēt ir tikpat kā neiespējami © Depositphotos.com

Apkures sezonai nesagatavoti dūmvadi un apkures sistēmas, neuzstādīti dūmu detektori – rudens sākums ugunsdzēsējiem sācies, kā ierasts – ar ugunsnelaimēm, ko izraisījusi cilvēku pašu nolaidība.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) 1. oktobrī informēja, ka šogad no 57 ugunsgrēkos bojā gājušajiem cilvēkiem gandrīz puse bija vecumā virs 60 gadiem, bet no ugunsgrēkos cietušajiem cilvēkiem 38 procenti bija vecumā virs 60 gadiem. Savukārt ap 500 izsaukumu katru gadu ir saistīti ar netīrītiem dūmvadiem, bojātu un nepareizu apkures ierīču lietošanu.

Jau pirms apkures uzsākšanas VUGD aicināja iedzīvotājus iztīrīt dūmvadus (ugunsgrēks izceļas neiztīrītā dūmvadā, kur sāk degt sodrēji), pārbaudīt apkures ierīces un uzstādīt dūmu detektorus, jo apmēram puse ar apkuri saistīto ugunsgrēku izceļas, pārkāpjot apkures iekārtu ekspluatāciju.

Sākot ar nākamā gada 1. janvāri, katrā mājā vai dzīvoklī ir jābūt uzstādītam dūmu detektoram. To var izdarīt jau tagad, jo dūmu detektori vismaz spētu laikus brīdināt par sadūmojumu, un cilvēks varētu izglābties. VUGD arī aicina bērnus, mazbērnus un citus radiniekus un tuviniekus rūpēties par senioru drošību mājoklī, īpaši tad, ja dzīvoklis vai māja nav pieslēgts centralizētai siltumapgādei. Citiem vārdiem sakot, nopērciet un uzstādiet vismaz vienu dūmu detektoru!

SAGATAVO MĀJOKLI APKURES SEZONAI

1. Ēkas dūmvadi jāiztīra no sodrējiem pirms apkures sezonas - līdz 1. novembrim.

2. Ilgdedzes apkures materiālu iekārtas (krāsniņas) jātīra papildus arī apkures sezonas

laikā (no 1. novembra līdz 1. martam) - vismaz vienu reizi.

3. Reizi piecos gados jāveic visas apkures sistēmas tehniskā stāvokļa novērtējums, to dara sertificēts speciālists.

4. Tās apkures iekārtas un ierīces, kurās par kurināmo izmanto gāzi, tīra un tehnisko apkopi un tehniskā stāvokļa pārbaudi veic ne retāk kā reizi gadā, ja ražotājs nav noteicis citādi. Ja apkures ierīce ir atslēgta ilgāk par sešiem mēnešiem, tad jāveic ārpuskārtas dūmgāzu novadīšanas un ventilācijas kanālu pārbaude.

5. Ventilācijas sistēmas, kas nosūc degtspējīgās gāzes, tvaikus vai putekļus, jāaprīko ar aizsargierīcēm un ekspluatācijas laikā jāpārbauda un jāattīra ne retāk kā reizi piecos gados, bet, ja objektā ir gāzes aparāts, - ne retāk kā reizi trijos gados.

6. Jāuzstāda dūmu detektori, bet, sākot ar 2020. gadu, privātmājas papildus būs jānodrošina ar ugunsdzēsības aparātu.

7. Ja pirms apkures sezonas mājoklī veikti remonta darbi, jāpārliecinās, vai telpās un bēniņos attālums no dūmeņa ārējās virsmas līdz jebkuram degtspējīgam materiālam, kas izmantots sienas, griestu vai jumta konstrukcijās vai dekoratīvos nolūkos, nav mazāks par 10 cm, savukārt attālums no dūmvada nav mazāks par 30 cm, bet no dūmeņa tīrīšanas lūkas - nav mazāks par 20 cm.

8. Malkas plītis laika gaitā nolietojas, tāpēc tām periodiski nepieciešama atjaunošana, rūpīgi aizsmērējot radušās plaisas, nomainot izdegušo cepeškrāsni, nostiprinot durtiņas.

Avots: VUGD

***

AICINĀJUMS PIEDALĪTIES KONKURSĀ

• Līdz 31. oktobrim norisināsies Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta radošo darbu konkurss Dūmu detektors - manas dzīvības glābējs!, kura galvenais mērķis ir veicināt skolēnu izpratni par drošību bīstamās situācijās.

• Konkursa uzdevums ir 5.-8. klašu un 9.-12. klašu skolēniem, kā arī profesionālo vidusskolu audzēkņiem iesniegt konkursa tēmai atbilstošu, paša radītu video vai literāru darbu, kurā attēloti iemesli, kāpēc mājoklī ir vai, tieši pretēji, nav dūmu detektors, uzsverot tā nozīmīgumu mirklī, kad tas var maksāt kāda cilvēka dzīvību.

• Konkursa darbi jāiesniedz ar autora norādītu vārdu, uzvārdu, kontakttālruni, e-pasta adresi, radošā darba aprakstu, darbus var nogādāt personīgi vai arī sūtīt pa pastu VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļai.

• Konkursa rezultāti tiks paziņoti 15. novembrī.