Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

LIZDA lems par iespējamu protestu rīkošanu

© Dāvis Ūlands/F64 Photo Agency

Trešdien, 9.oktobrī, plkst. 11.00 notiks Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) Padomes ārkārtas sēdē, kurā paredzēts lemt par turpmākajām aktivitātēm, tostarp iespējamu protestu rīkošanu. Padomes sēdē dalību apstiprinājusi izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska.

LIZDA biedru sašutumu izraisīja Ministru kabinetā izskatītais Informatīvais ziņojums “Par prioritārajiem pasākumiem valsts budžetam 2020. gadam un ietvaram 2020.-2022 .gadam”, kurā nav paredzēta pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšana no 2020. gada septembra, kā arī bāzes finansējuma palielināšana zinātnei un augstākajai izglītībai. LIZDA biedru neizpratni raisīja arī ministres I. Šuplinskas izteikumi LR 1 raidījumā “Krustpunktā”, pretnostatot pirmsskolas pedagogus ar citiem pedagogiem un paziņojot, ka vēlas sākt diskusiju par pirmsskolas pedagogu noslodzi. Pirms lemt par protestiem, LIZDA biedri gatavojas klātienē iztaujāt ministri I. Šuplinsku par nākamā gada valsts budžeta veidošanu un par plānotajām aktivitātēm saistībā ar pirmsskolas pedagogu slodzēm un atalgojumu.

LIZDA atgādina, ka spēkā esošie likumi paredz, ka no 2020. gada 1. septembra pedagogu zemākajai mēneša darba algas likmei ir jāpieaug no 750 līdz 790 eiro.

Savukārt - Ministru kabinetam, iesniedzot Saeimai gadskārtējo valsts budžeta projektu, tajā jāparedz ikgadēju finansējuma pieaugumu ne mazāku par 0,25 procentiem no IKP augstākajai izglītībai un ne mazāku par 0,15 procentiem no iekšzemes kopprodukta zinātniskajai darbībai.

LIZDA Padomes ārkārtas sēde notiks Latvijas Brīvo Arodbiedrību Savienības (LBAS) ēkā - Rīgā, Bruņinieku ielā 29/31, 2. stāva zālē. Sākums plkst. 11.00.