Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

CSDD ar kārtējo aicinājumu vēršas pie autobraucējiem

© Publicitātes foto

Rudens ir ražas laiks, kad automobiļos bieži tiek pārvadātas bagātīgās rudens veltes. Priecājoties par dabas dotajām bagātībām, autovadītāji un pasažieri auto salonu nereti pārvērš par noliktavu. Automašīnas tiek piekrautas ar ābolu maisiem, kartupeļu kastēm, kam pa vidu sev vietu rod arī pasažieri un mājdzīvnieks. Lai rudenī un citos gadalaikos neapdraudētu ne sevi, ne arī pārējos satiksmes dalībniekus, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) aicina pārvadāt priekšmetus un mājdzīvniekus droši.

Rūpējies par savu mīluli

Daudzi cilvēki neievēro noteikumus, ļaujot savam mīlulim brīvi pastaigāties pa salonu vai turot to klēpī. Arī nepiesprādzēts mājdzīvnieks, tāpat kā nepiesprādzēts bērns, sadursmes brīdī var radīt lielu triecienu ar smagām sekām. Tādēļ ir pieejamas dažādas speciālas saites, jostas vai vislabāk būri mājdzīvnieku pārvadāšanai.

Neierobežo redzamību jeb "zemāk par logu" princips

Izvietojot dažādus priekšmetus transportlīdzeklī, neaizsedz logus, lai autovadītājam netraucētu redzamību. Kravai nevajadzētu aizsegt arī ārējās apgaismošanas ierīces, atstarotājus un numura zīmes. Turklāt pārvadājamās preces nedrīkst mazināt transportlīdzekļa stabilitāti un apgrūtināt tā vadīšanu, kā arī radīt troksni, sacelt putekļus un piesārņot apkārtējo vidi.

Nostiprini kravu

Ja vien iespējams, krava ir jānovieto mašīnas un jumta bagāžniekā vai piekabē. Ieteicams izvairīties no kravu pārvadāšanas auto salonā. Novietojot auto salonā priekšmetus, ir svarīgi tos nostiprināt, lai brauciena laikā tie neizkustētos un nepārvietotos. Ja nepieciešams, priekšmetus var novietot zem sēdekļiem vai arī pie pasažieru kājām. Ja automašīnas aizmugurējie sēdekļi ir brīvi, tad nelielus plakanus priekšmetus vai ruļļus var novietot uz tiem. Taču šī krava ir jānostiprina, lai tā nekustas vai nenokrīt no sēdekļa.

CSDD regulāri informē sabiedrību par dažādiem drošas braukšanas aspektiem un noteikumiem. Jau iepriekš vēstīts, ka šoruden, lai mudinātu pasažierus lietot drošības jostu arī automašīnas aizmugurējā sēdeklī, CSDD īsteno sociālo kampaņu "Vari priekšā. Vari arī aizmugurē". Tās ietvaros norisinās dažādi pasākumi, kuros sabiedrība tika informēta par riskiem, ja netiek lietota drošības josta.

Kampaņa tika rīkota sadarbībā ar Valsts policiju. To atbalstīja degvielas mazumtirdzniecības uzņēmums "Circle K Latvia" un VSIA "Autotransporta direkcija". Kampaņa daļēji finansēta no OCTA līdzekļiem.