Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Studentu padome par situāciju LU: Savā ziņā ir jūtams haoss

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Latvijas Universitātē (LU) notiekošās vadības maiņas rada nepatīkamas sajūtas universitātes iekšienē un šādā nepastāvīgā vidē ir ļoti grūti strādāt, vērtēja LU Studentu padomes priekšsēdētāja Alise Paula Zīverte.

Zīverte atzina, ka "savā ziņā ir jūtams haoss", jo vadība universitātē nemitīgi mainās. "Rektora pienākumu izpildītājs vienu dienu ir viens, tad pēkšņi - jau cits, un mums kā Studentu padomei ir grūti vienoties par darbībām," pauda Zīverte, "mums sāp un traucē, bet savā ziņā par to brīdinājām un norādījām Izglītības un zinātnes ministrijai" (IZM).

Viņa norādīja, ka studentiem ir vieglāk adaptēties jaunajiem apstākļiem, kamēr akadēmiķiem un profesoriem tas esot grūtāk. "Kā var koncentrēties darbam vai studijām, ja visu laiku notiek šādas lietas? No šīs situācijas visvairāk cieš tieši mācībspēki, studenti un LU reputācija, un tas mani apbēdina," sacīja Zīverte.

Studentu padomes priekšsēdētāja skaidroja, ka problēmu šobrīd nav iespējams risināt, jo universitāte nevar rīkot jaunas vēlēšanas. "Kamēr ir noteikts pagaidu noregulējums un tiesa skata lietu, universitāte nedrīkst rīkot vēlēšanas. Zināms, ka tiesas procesi mēdz ieilgt un tas nozīmē, ka mēs uz tādām "adatām" dzīvosim kādu laiku," pauda Zīverte.

Jau vēstīts, ka valdība augusta beigās pēc ilgām diskusijām nolēma neapstiprināt Indriķi Muižnieku LU rektora amatā, jo IZM skatījumā rektora vēlēšanās ir pārkāpta Augstskolu likumā un likumā "Par Latvijas Universitātes Satversmi" noteiktā LU rektora ievēlēšanas kārtība un noteikumi.

Prasot atcelt valdības izdoto administratīvo aktu, Muižnieks vērsās Administratīvajā rajona tiesā. Viņš arī lūdza noteikt pagaidu liegumu jauna rektora ievēlēšanai, kas nozīmētu, ka līdz strīda izšķiršanai pēc būtības LU nevarētu tikt pie jauna rektora.

30.septembrī Administratīvā rajona tiesa lēma apturēt Muižniekam nelabvēlīgo Ministru kabineta lēmumu. Pašlaik vēl nav zināms, kad tiesa lietu skatīs pēc būtības. Apturot Ministru kabineta rīkojuma darbību, tiek apturētas visas ar to radītās tiesiskās sekas. Tādējādi par rektora pienākumu izpildītāju ir atzīstams Muižnieks.

Tiesas lēmums stājas spēkā nekavējoties. Lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā 14 dienu laikā no tā pieņemšanas dienas.

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) pieļauj, ka varētu rosināt pārsūdzēt tiesas noteikto pagaidu regulējumu. Ministre LTV pauda viedokli, ka Administratīvā rajona tiesa nav mēģinājusi saprast LU rektora Muižnieka ievēlēšanas procesu. Vaicāta, vai pēc šāda tiesas lēmuma viņa varētu atkāpties no amata, Šuplinska atbildēja: "Nē!"

"Drusku nesaprotama ir šī tiesas reakcija uz abu sēžu rezultātu neapstiprināšanu. Principā skaidri redzams, ka tiesa nav mēģinājusi saprast vēlēšanu procesu, kas tika norādīts kā būtiskākais, kāpēc pievērst uzmanību vēlēšanu rezultātiem," pauda ministre.

Tikmēr Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) aģentūrai LETA sacīja, ka respektē tiesas lēmumu un sagaida Šuplinskas priekšlikumus par turpmāko rīcību.