SVF nav uzdevis Latvijas valdībai samazināt finansējumu kultūrai

© Rūta Kalmuka F64

Starptautiskais Valūtas fonds nav uzdevis Latvijas valdībai samazināt finansējumu kultūrai, šodien, tiekoties ar biedrības "Laiks kultūrai" pārstāvjiem, uzsvēris Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pastāvīgais pārstāvis Latvijā Deivids Mors.

Kā informē "Laiks kultūrai" preses sekretāre Inga Vasiļjeva, šodien "Laiks kultūrai" pārstāvji - Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks, Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars un UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa - tikās ar SVF pastāvīgo pārstāvi Latvijā Moru un SVF ekonomisti Agnesi Bukovsku.

Tikšanās mērķis bija sākt dialogu ar SVF par kultūras nozares attīstību ilgtermiņā Latvijā, īpaši pievēršoties jautājumiem par kultūras nozīmību sabiedrības un valsts attīstībā, izejot no krīzes. Sarunas laikā biedrības pārstāvji precizēja SVF attieksmi pret mehānisku finansējuma samazināšanu, īpaši ilgtermiņā.

Mors uzsvēra, ka SVF no savas puses nav uzstādījuma samazināt finansējumu kādai konkrētai nozarei, tajā skaitā kultūrai. Tā ir katras valsts valdības iekšēja prioritāšu izvēle, kādi ir tās attīstības pamatbalsti un valsts starptautiskās reputācijas pamatelementi. Izprotot kultūras lomu valsts stabilitātes atjaunošanā, SVF izteica gatavību turpināt dialogu ar biedrību "Laiks kultūrai".

"Esam gandarīti par saturīgu tikšanos ar SVF pārstāvjiem un iespēju izrunāt kultūras nozīmi Latvijas ilgtermiņa attīstībā un sasaistē ar visām pārējām nozarēm sabiedrības labklājības veidošanā. Kultūra ir Latvijas valsts attīstības pamatelements, tas spēcina kopīgu sevis apziņu un pašnovērtējumu, tāpēc ir nepieciešams stiprināt tās klātesamību ikvienā diskusijā par valsts attīstību nākotnē. Turpmākās sarunās ar SVF mēs esam gatavi atvērtam profesionālam dialogam par ilgtermiņa kultūras nozares attīstību, tajā skaitā attiecībā uz valsts finansētajām kultūras institūcijām, arī kapitālsabiedrībām kultūras nozarē," norāda Vilks.

"Laiks kultūrai" ir brīvprātīga, nevalstiska, sabiedriska organizācija, kas uz profesionālo interešu pamata apvieno nacionālas nozīmes kultūras institūciju vadītājus, kā arī nozares pārstāvjus. Nacionālas nozīmes kultūras institūcijas ir savā nozarē nozīmīgākās un valsts vadošās, no valsts budžeta pilnīgi vai daļēji finansētās, kultūras institūcijas, kuru pamatpienākums ir rūpēties par kultūras saglabāšanu un attīstīšanu.

Kā ziņots, kultūras ministrs Ints Dālderis (JL) ir ticies ar SVF ekspertiem un panācis viņu izpratni par to, ka valsts dibinātajām nacionālajām kultūras iestādēm arī turpmāk ir jāsaņem valsts budžeta dotācija, valsts dibinātajām kultūras iestādēm ir jāpaliek valsts īpašumā un valsts kapitālsabiedrību statuss ir patlaban labākais to pārvaldes mehānisms.

"Ilgākā budžeta plānošanas termiņā SVF iesaka apsvērt iespējas valsts nodokļu politiku plānot tā, lai sekmētu sponsorēšanas un mecenātisma tradīcijas, kas veicinātu privātā kapitāla piesaisti kultūras nozarei. Uzskatu, ka turpmāks finansējuma samazinājums kultūras nozarē nākamā budžeta plānošanā nav ne iespējams, ne pieļaujams. Valsts nes pilnu atbildību par nacionālas kultūras pastāvēšanu, kultūras klātbūtni mūsu dzīvē, tās pieejamību un ilgtspējīgu attīstību," skaidroja Dālderis.

Ministrs uzsver, ka jebkādas spekulācijas vai izdomājumi par šo iestāžu statusa maiņu un izmaiņām to finansēšanas kārtībā ir apzināta sabiedrības maldināšana.

Svarīgākais