Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Eksperts atklāj jaunākās darba tirgus tendences

© pixabay

Pāreja uz darba tirgus automatizāciju notiek lēnām, bet tā ir neizbēgama, trešdien Latvijas Bankas rīkotajā gadskārtējā konferencē "Baltijas darba tirgus nākotne" pauda Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) eksperts, OECD darbaspēka pētījuma "OECD Employment Outlook" redaktors Andrea Basanini (Andrea Bassanini).

Viņš stāstīja, ka OECD valstīs pēdējo 20 gadu laikā nodarbinātības līmenis ir strauji audzis, tiesa, rūpniecības nozarē tas ir sarucis par 20%, turpretī pakalpojumu nozarēs - audzis par 27%.

Vienlaikus viņš piebilda, ka pēdējos gadu laikā globālajā tirgū audzis robotu skaits, kas tiek izmantoti ražošanā. Basanini norādīja, ka automatizācijas rezultātā būtiski mainīsies darba tirgus - 14% darba vietu tiks automatizētas, bet 32% būtiski mainīsies.

Tāpat OECD eksperts atzina, ka pasaulē mainās pieprasījums pēc darbaspēka prasmēm un iemaņām, tomēr joprojām ir vāja pieaugušo apmācību sistēmas.

Pēc viņa teiktā, pēdējo 20 gadu laikā ir audzis pieprasījums pēc augsti kvalificēta darbaspēka, tomēr daudziem trūkst prasmju, lai pielāgotos darba tirgus pārmaiņām, piemēram, sešiem no desmit pieaugušajiem trūkst informācijas un komunikācijas tehnoloģiju pamata zināšanu.

Savukārt Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste norādīja, ka pasaulē darbaspēka trūkums ir kļuvis par būtisku iemeslu, kas ietekmē iespējas attīstīt uzņēmējdarbību.

Pēc viņa teiktā, lai arī pagaidām uzņēmumu peļņa saglabājas veselīga, drīzumā tās sajutīs izmaksu spiedienu. Lai šīs problēmas risinātu, Rutkaste iesaka risināt darbaspēka pieejas problēmas, to piesaistot vai nu ārēji, vai arī iekšējos resursos.

Jau vēstīts, ka trešdien notiek Latvijas Bankas gadskārtējā konference, kurā šoreiz diskutē par darba tirgus nākotni Baltijā.