Rundāles novada pensionāri vāc parakstus sūdzībai Eiropas ombudam

Rundāles novada pensionāri vāc parakstus sūdzībai Eiropas ombudam, 17. augustā, pensionāri sanāca kopā Viesturu kultūras centrā un tikās ar rīdzinieci dakteri Margaritu Krauču, ziņo Bauskas dzīve.lv

"Nezinu nevienu mediķi, kurš nepiekristu vēstulē paustajam. Situācija veselības aprūpē Latvijā ir katastrofāla. Cilvēkiem nav nekādas garantijas, ka viņiem būs pieejama ārstēšana. Veselības joma ir ļoti būtiska tautas attīstībai,» tā daktere Margarita Krauča.

Viesturu iedzīvotāja Dzidra Ročāne šovasar ārstējusies Bauskas slimnīcā, kur dakteris Juris Landorfs viņai pastāstījis par nozares arodbiedrības sagatavoto sūdzību Eiropas ombudam. To var izlasīt un parakstīt Bauskas slimnīcas traumpunktā un poliklīnikas reģistratūrā. Izrakstījusies no slimnīcas, Dzidra Ročāne ne tikai pati sākusi vākt parakstus, bet sazinājusies ar Latvijas Pensionāru federācijas Bauskas nodaļas valdes dalībniecēm, kas arī vāc iedzīvotāju parakstus protestam pret valsts attieksmi, ierobežojot cilvēkiem iespējas saņemt veselības aprūpi.

Parakstus vāks līdz augusta beigām, informē Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris. Viņš atzīst, ka tā varētu būt pirmā šāda sūdzība Eiropas ombudam.

LVSADA cer, ka izdosies panākt, lai Latvijas valdība atvēl veselības aprūpei lielāku finansējumu. Pašlaik situācija ir ļoti sarežģīta. Naudas trūkums jau pēc pāris mēnešiem var apdraudēt pat neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanu. Pieaugusi mirstība slimnīcās, ko izraisījis nepietiekamais finansējums, kas pie pieaugoša pacientu skaita rada mediķu pārslodzi.

Gatavojot vēstuli, LVSADA pamatojas uz Eiropas Savienības (ES) Pamattiesību hartas 35. pantu, kas paredz, ka visiem ES politikas dokumentiem un aktivitātēm ir jānodrošina augsts līmenis cilvēku veselības aizsardzībā.

Igaunijā iedzīvotāju sociālā nodokļa likme ir 33%. No tiem 20% paredzēti pensijām un pabalstiem, 13% - obligātajai veselības apdrošināšanai. Ģimenes ārsta apmeklējums ir bez maksas, pacienta iemaksa par ārstēšanos slimnīcā Ls 1,10, par operāciju nav jāmaksā, rentgena un magnētiskās rezonanses izmeklējums - bez maksas. Tā lasāms laikraksta «Diena» 16. augusta numurā, publikācijā «Igaunija - maksā nodokļus - ārstējies par velti».

Svarīgākais