Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Dārzeņu cenas grožos notur samazinātais PVN

© F64

Pēc Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) biedra Latvijas dārznieks veiktā monitoringa, populārāko svaigo dārzeņu mazumtirdzniecības cenas septembra beigās Latvijā ir zemākas nekā tiem pašiem produktiem Lietuvā tādā pašā tirdzniecības tīklā.

Biedrība Latvijas dārznieks regulāri veic dārzeņu cenu monitoringu Baltijas valstīs. Salīdzinot populārāko dārzeņu cenas Latvijas un Lietuvas Maxima veikalu tīklā, biedrība secinājusi, ka Latvijas veikalos cenas ir zemākas. Piemēram, bietes un burkāni Maxima veikalā Latvijā septembra beigās maksāja teju divas reizes lētāk nekā Lietuvā - attiecīgi 25 centus un 45 centus kilogramā. Sveramie kartupeļi Maxima veikalos Latvijā maksā 0,44 eiro, kamēr Lietuvā - 0,45 eiro kilogramā, sveramie kāposti Latvijā - 0,44 eiro, Lietuvā - 0,49 eiro kilogramā, plūmju tomāti Latvijā maksāja 1,69 eiro, bet Lietuvā - 1,99 eiro, liecina veiktā monitoringa dati.

Biedrības Latvijas dārznieks valdes priekšsēdētājs Jānis Bērziņš uzskata, ka tā iemesls ir samazinātais pievienotās vērtības nodoklis (PVN) Latvijai raksturīgiem augļiem un dārzeņiem.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka Latvijā kopš 2018. gada šai produkcijas grupai tiek piemērots 5% PVN. Pārējām precēm, izņemot, piemēram, zīdaiņu pārtiku, PVN likme ir 21 procents. Lietuvā PVN pamatlikme arī ir 21%, bet Igaunijā - 20 procenti.

«Pateicoties 5% PVN, ir samazinājies pelēkais tirgus un jūtami pieaudzis un stabilizējies pieprasījums pēc vietējiem dārzeņiem. Saimniecības informē, ka, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, ir palielinājies realizācijas apjoms,» uzsver J. Bērziņš.

Turpinot diskusiju par samazinātās pievienotās vērtības nodokļa likmes dārzeņiem, augļiem un ogām ietekmi uz valsts ekonomiku un lauksaimniecību, LOSP atgādina, ka ir pieaudzis reģistrēto PVN maksātāju skaits augļkopībā un dārzeņkopībā, pieaudzis šo nozaru preču un pakalpojumu apgrozījums, kā arī palielinājies vidējais atalgojums, secināms saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta apkopotajiem datiem. Lauksaimnieki šai idejai ticēja arī pirms visu pētījumu un kontroļu veikšanas, jo šis solis ir devis pozitīvus ieguvumus visām iesaistītajām pusēm. Samazināta PVN likme nodrošina arī maznodrošinātajiem lielāku pieejamību veselīgai pārtikai un veicina augļu un dārzeņu patēriņu visu iedzīvotāju vidū.

Neatkarīgā Rīta Avīze