Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Ūdens rādījumu iesniegšanas rēbuss

KĀ TO IZDARĪT? Gados veciem iedzīvotājiem rēbuss ar ūdens patēriņa rādījumu iesniegšanu ar īsziņu vai elektroniski ir radījis uztraukumu, jo līdzšinējā kārtība – uzrakstīt cipariņus uz papīra kvīts – bija pierasta un saprotama © Depositphotos.com

SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) kopš septembra ūdens patēriņa rādījumu lapiņas pakāpeniski aizvieto ar citiem paziņošanas veidiem. Līdz šim noplēšana vai nogriežama kvīts ūdens patēriņa rādījumu iesniegšanai bija pievienota papīra rēķinam, bet tagad tādas vairs nav. Cilvēki, kuri izmantoja vienīgi papīra lapiņu rādījumu iesniegšanai, nu mēneša beigās drūzmējās rindās klientu apkalpošanas centros, lai saņemtu ūdens patēriņa skaitītāju rādījumu veidlapas uz trīs mēnešiem.

Taču ir arī apgrūtinājumi - ja kāds nevar ierasties pēc veidlapām personīgi, tad ir nepieciešama notariāli apstiprināta pilnvara, lai veidlapas saņemtu cits cilvēks. Savukārt ūdens patēriņa skaitītāju rādījumu veidlapas saņemot, ir jāuzrāda personu apliecinošs dokuments.

RNP saka - klientu centros rindas veidojušās septembra pirmdienās un mēneša pēdējās dienās. Reizi trijos mēnešos cilvēki var doties uz klientu centriem pēc veidlapām jebkurā dienā darba laikā. Vismaz teorētiski, rindām nevajadzētu būt. Tomēr šī kārtība ir izraisījusi ažiotāžu un sagādājusi problēmas rīdziniekiem, un vismaz daļa no viņiem ir sūdzējušies pašvaldībā. Tāpēc 8. oktobrī tiks sasaukta Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas sēde, kurā RNP vadītājs Aivars Gontarevs skaidros ūdens skaitītāju rādījumu pieņemšanas jauno kārtību. Komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko ir sacījis, ka arī viņam nav pilnīgas pārliecības par šādas kārtības lietderību.

Saskaņā ar jauno kārtību iedzīvotāji rādījumus var iesniegt ar īsziņas palīdzību, vortālā www. e-parvaldnieks.lv., kā arī klientu apkalpošanas centros speciāli izvietotajos ūdens patēriņa skaitītāju rādījumus kioskos.

RNP pārstāvis Krists Leiškalns skaidro - līdz šim vortālā bija reģistrējušies, bet to neizmantoja vairāki tūkstoši cilvēku. Septembra nogalē vortālu sākuši izmantot daudz vairāk lietotāju. Ziepniekkalna iedzīvotāja Ārija ir pensionāre, datora nav un to neizmanto. Rēķinus par elektrību un komunālajiem pakalpojumiem maksā veikalos Maxima, esot ērti, jo izveidotas īpašas kases un arī apkalpošanas maksa neliela - tikai 50 centu. Par televīzijas pieslēgumu maksā uz vietas telekomunikāciju firmā. Viņa stāsta - kad pienāk laiks nodot elektrības rādījumus (viņa izvēlējusies izlīdzināto maksājumu), pienāk īsziņa. Ārija ievada prasītos rādījumus, un lieta darīta. Ātri un vienkārši.

Pētījusi, kā varētu ar īsziņu samaksāt par ūdens patēriņu, bet šķitis par sarežģītu. Tādi cipari, šādi cipari, komati un atstarpes... Viņas kaimiņi, arī seniori, mēģinājuši sūtīt īsziņas, bet nav sanācis, rādījumi nav pieņemti. Iespējams, tāpēc, ka liegta iespēja izmantot maksas numurus. Tāpēc Ārijai palīgā nākuši bērni, kas mammai ieviesuši profilu RNP vortālā un solījušies katru mēnesi ierakstīt izlietotā ūdens cipariņus.
Tikmēr RNP skaidro, ka jaunā sistēma ieviesta, jo klientu papīra formātā iesniegtie ūdens skaitītāju rādījumi ir jāievada datorā, kā rezultātā tiek tērēts liels cilvēku resurss un pieļautas kļūdas, jo ar roku rakstītos ciparus ne vienmēr izdodas atšifrēt. Aptuveni trešā daļa no RNP klientiem ūdens skaitītāju rādījumus līdz šim iesniedza papīra formā. Kā pozitīvs piemērs tiek minēts, ka vairākos iecirkņos pirms dažiem gadiem tika būtiski samazināts ūdens patēriņa uzskaites lapiņām paredzēto kastīšu skaits, un nu lielākā daļa iedzīvotāju datus iesniedz elektroniski. Savukārt iecirkņos, kur šāda kastīšu skaita samazināšana vēl nav notikusi, lapiņu skaits pārsniedz elektroniski iesniegtos datus.

UZMANĪBU!

  • Ūdens skaitītāju rādījumi jāiesniedz katru mēnesi, neatkarīgi no formāta - elektroniski vai papīra.
  • Aizpildīto ūdens patēriņa skaitītāja rādījuma veidlapu iesniegt varēs tāpat kā līdz šim - rādījumu kastītēs, kuras atrodas RNP klientu apkalpošanas centros un iecirkņos, kā arī daļā RNP klientu daudzdzīvokļu māju.
  • Veidlapu izsniedz uz trim mēnešiem.
  • Papīra formā rādījumi jāiesniedz no 25. līdz 27. datumam.