Apvienība: Vēl nevar izdarīt secinājumus par alkohola akcīzes nodokļa samazinājuma lietderību

© Vladislavs Proškins/F64

Secinājumus par alkohola akcīzes nodokļa samazinājuma lietderību varēs izdarīt ne agrāk kā novembra beigās, norāda Latvijas alkohola nozares apvienībā (LANA).

LANA atgādina, ka alkohola akcīzes nodokļa samazinājums līdz 15% stājās spēkā šā gada 1.augustā.

Vienlaikus LANA norāda, ka Valsts ieņēmumu dienesta (VID) dati par pirmo trīs mēnešu - perioda no augusta līdz oktobrim - grādīgā alkohola akcīzes nodokļa ieņēmumiem ar samazināto likmi būs pieejami tikai novembra beigās vai decembra sākumā, kad arī būs iespējams izdarīt pirmos secinājumus par nodokļa samazinājuma lietderību. Pagaidām zemā nodokļa ietekme vēl neatspoguļojas budžetā.

LANA vērš uzmanību, ka patlaban VID publiski pieejamie dati par nodokļu ieņēmumiem Latvijas tirgū jūnijā un jūlijā, kad jau bija pieņemts lēmums par grādīgā alkohola akcīzes samazinājumu no 2019. gada 1.augusta, neatspoguļo patiesās šī soļa sekas, jo uzņēmēji līdz augustam atlika preču nodošanu patēriņam, gaidot zemāko likmi. Šo iemeslu dēļ grādīgā alkohola pārdošanas apmēri jūnijā kritās par 22% un jūlijā - par 26%, kamdēļ strauji kritās arī nodokļu ieņēmumi. Taču, sākot no augusta situācija mainījusies.

"Latvija 2019.gada sākumā bija vienīgā valsts Baltijā, kas plānoja un arī realizēja akcīzes nodokļa kāpumu alkoholam, vienlaikus prognozējot alkohola akcīzes ieņēmumu palielinājumu. Faktiski tika izdarīts pieņēmums, ka cilvēki pirks vairāk alkohola par augstāku cenu. LANA šādām prognozēm neredz pamatojumu. Jau 2018.gada otrā puse, kad izjutām pirmā akcīzes nodokļa likmes paaugstinājuma ietekmi, parādīja, ka samazinājās kopējais reģistrētais alkohola patēriņš, ņemot vērā gan iekšzemes, gan pierobežas tirdzniecību. Tāpēc alkohola akcīzes ieņēmumu plāns valsts budžetā jau gada sākumā tika sastādīts pārāk optimistisks," norāda LANA izpilddirektors Dāvis Vītols.

Vienlaikus LANA atzīst, ka Latvijas-Igaunijas pierobežas tirdzniecība praktiski izzustu, ja Latvijas valdība nebūtu reaģējusi uz Igaunijas valdības lēmumu no 1.jūlija par 25% samazināt akcīzes nodokli daļai alkoholisko dzērienu - alum, sidram un stiprajiem dzērieniem un grādīgā alkohola akcīzes nodokļa likme Latvijā netiktu samazināta par 15%.

Kā ziņots, Igaunijā no šā gada 1.jūlija par 25% tiks samazināts akcīzes nodoklis daļai alkoholisko dzērienu - alum, sidram un stiprajiem dzērieniem, lai tādējādi iegrožotu intensīvo pārrobežu tirdzniecību ar Latviju, kuras dēļ jūtami kritušies alkohola pārdošanas apjomi Igaunijā, un vienlaikus atkal piesaistītu valstij Skandināvijas tūristus.

Reaģējot uz šo nodokļa pazeminājumu kaimiņvalstī, Latvijas Saeima atbalstīja grozījumus likumā par akcīzes nodokli, stiprajam alkoholam akcīzes likmi samazinot par 15%.

Svarīgākais