Jakāns apšauba Repšes tiesības pieprasīt paskaidrojumus disciplinārlietā

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektors Dzintars Jakāns apšauba finanšu ministra Einara Repšes (JL) tiesības pieprasīt viņa paskaidrojumus disciplinārlietā, kas ierosināta saistībā ar žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonsarunu noklausīšanās krimināllietā apsūdzēto finanšu policistu Vasilija Kivļonoka un Jāņa Laizāna atbrīvošanu no darba VID.

Jakāns šodien Repšem nosūtījis iesniegumu par Finanšu ministrijas (FM) 18.septembra lēmumu "Par disciplinārlietas ierosināšanu pret Arti Zaļūksni un Jakānu", kurā norāda, ka finanšu ministrs lēmumā nav norādījis ne iestādi, kas izskata disciplinārlietu, ne disciplinārlietas izmeklētāju un tādējādi nav ievērojis Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likuma 20.panta 2.daļas prasības, kurā ir norādīti rekvizīti, kas obligāti norādāmi lēmumā par lietas ierosināšanu.

Saskaņā ar likumu ministrs vai ministra biroja darbinieki nevar izmeklēt disciplinārlietas, jo viņi nav civildienesta ierēdņi, bet disciplinārā vara jānodrošina iestādes administratīvajam vadītājam, kas ir ierēdnis, jeb šajā gadījumā - FM valsts sekretāram Mārtiņam Bičevskim.

"Man kā ierēdnim, pret kuru ierosināta disciplinārlieta, ir pienākums sniegt paskaidrojumu pēc lietas izmeklētāja nevis kādas citas personas pieprasījuma. Tādejādi lēmumā pretēji likumā noteiktajam manu paskaidrojumu esat pieprasījis Jūs, kas nevarat būt lietas izmeklētājs," aģentūras LETA rīcībā esošajā iesnieguma kopijā raksta Jakāns.

Jakāns norāda, ka Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likumā noteikts, ka ierēdni, kā arī cietušo, ja tāds ir, iepazīstina ar lēmumu par lietas ierosināšanu.

Jakāna ieskatā, informācijas publiskošana plašsaziņas līdzekļos kopš 18.septembra, ne arī lēmuma nodošana nosūtīšanai ar pavadvēstuli VID amatpersonām nav uzskatāma par likumā noteikto iepazīstināšanu ar lēmuma saturu.

VID ģenerāldirektors norāda, ka nav ievērota ierēdņa un cietušā iepazīstināšanas kārtība ar lēmumu, viņam nav izsniegti lietas materiāli un nav ievērotas arī Administratīvā procesa likuma prasības, proti, nav nodrošinātas viņa tiesības iepazīties ar lietas materiāliem, tādējādi būtiski apgrūtinot likumā noteiktā pienākuma izpildi, kas paredz sniegt paskaidrojumus noteiktā termiņā.

"Lai nodrošinātu likumā noteikto prasību izpildi, procesuālā taisnīguma, likuma prioritātes un tiesiskuma principu ievērošanu, ievērotu objektivitāti un dotu pienācīgu iespēju izteikt savu viedokli šajā nozīmīgajā lietā, un iesniegt nepieciešamos papildus pierādījumus," Jakāns lūdzis Repši novērst minētajā iesniegumā minētos likumu pārkāpumus un grozīt lēmumu.

Jakāns lūdz lēmumu par disciplinārlietas ierosināšanu noformēt atbilstoši likumā noteiktajām prasībām, izsniegt viņam lietas materiālu apstiprinātas kopijas un pēc minēto likumpārkāpumu un kļūdu novēršanas pagarināt paskaidrojumu iesniegšanas termiņu līdz divām nedēļām.

Nosakot jauno termiņu, Jakāns lūdz Repši ņemt vērā to, ka saskaņā ar VID darba kārtības noteikumiem Ieņēmumu dienestā strādājošajiem piektdienas ir brīvdienas.

LETA jau ziņoja, ka Repše disciplinārlietu pret Jakānu un VID Personāla un stratēģiskās attīstības pārvaldes Personāla administrēšanas un juridiskās daļas vadītāju Arti Zaļūksni ierosināja par rupjiem tiesību normu pārkāpumiem civildienesta attiecību izbeigšanā ar diviem VID ierēdņiem. FM to atzinusi par prettiesisku.

"VID darbiniekiem ir jābūt ar nevainojamu reputāciju, lai spētu realizēt caurskatāmu un godīgu nodokļu iekasēšanas darbu, tādēļ jebkuras nelikumības dienestā ir jāizskauž. Ir nepieņemams, ka valsts pārvaldē strādā krimināli apsūdzēti darbinieki, iestādes vadība ir atbildīga, lai šādi gadījumi netiktu pieļauti. Šo konkrēto gadījumu VID vadība varēja atrisināt likumīgā ceļā, piemēram, uz krimināllietas izskatīšanas laiku vainīgos atstādināt no amata pildīšanas," norāda Repše.

Izvērtējot VID rīcības likumību, VID vadībai šā gada 16.jūnijā izdodot rīkojumus, kuru rezultātā ar Laizānu un Kivļonoku tika izbeigtas civildienesta attiecības, FM atzina VID lēmumus par atlaišanu par prettiesiskiem un uzlika par pienākumu VID vadībai atjaunot ierēdņus civildienestā.

Pārbaudes rezultātā VID rīcībā tika konstatēti rupji tiesību normu pārkāpumi, tādēļ FM sākta VID vadības un ierēdņu atbildības izvērtēšana, pieprasot paskaidrojumus par minēto rīkojumu izdošanas lietderību un tiesiskuma apsvērumiem, proti, kādēļ VID vadība lēma civildienesta attiecības pārtraukt nelikumīgi, ignorējot likumīgus risinājumus, ko paredz normatīvie akti.

Šā gada 14.septembrī FM saņēma VID vadības paskaidrojumus, kuru izvērtēšanas rezultātā tika konstatēts, ka Zaļūksnis kā kompetentā amatpersona rīkojumu tiesiskuma nodrošināšanas jomā vīzējis, savukārt Jakāns parakstījis prettiesiskus rīkojumus, tādējādi abu rīcībā ir pieļauti rupji tiesību normu pārkāpumi.

Laizāns un Kivļonoks no civildienesta tikai atbrīvoti pēc likuma "Par Valsts ieņēmumu dienestu" 29.panta 1.punkta, kas paredz, ka civildienesta tiesības drīkst izbeigt tikai tad, ja ir stājies spēkā spriedums krimināllietā. Ņemot vērā, ka attiecīgajās krimināllietās spriedums nebija stājies spēkā, tiesiski izbeigt civildienesta attiecības ar VID ierēdņiem nedrīkstēja, norāda FM. Neskatoties uz to, VID vadība pieņēmusi lēmumu izbeigt civildienesta attiecības ar Laizānu un Kivļonoku, atsaucoties tieši uz šo pantu.

Ievērojot to, ka VID vadības rīkojumi ir pieņemti, pārkāpjot likuma "Par Valsts ieņēmumu dienestu" 29. panta 1.punkta "l" apakšpunktu, kā arī to, ka neviena augstāka FM amatpersona nebija devusi rīkojumu prettiesiski izbeigt civildienesta attiecības ar VID ierēdņiem, tika konstatēts, ka Zaļūksnis kā prettiesisko rīkojumu sagatavotājs un Jakāns kā prettiesisko rīkojumu parakstītājs ir rupji pārkāpuši tiesību normas, uzsver FM.

Ievērojot šos pārkāpumus un pamatojoties uz Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likuma 19.panta pirmo daļu un 20.panta pirmo daļu, finanšu ministrs ir ierosinājis disciplinārlietu pret Zaļūksni par pienākuma - nodrošināt tiesiska administratīvā akta projekta sagatavošanu - nekvalitatīvu pildīšanu un disciplinārlietu pret Jakānu par pienākuma - nodrošināt VID darbības tiesiskumu, it īpaši acīmredzamu tiesību normu pārkāpumu konstatēšanas gadījumā - nekvalitatīvu pildīšanu.

Pamatojoties uz Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likuma 27. un 28.panta pirmo un otro daļu, Repše uzlika par pienākumu Zaļūksnim un Jakānam līdz šā gada 24.septembrim iesniegt paskaidrojumus par minēto tiesību normu pārkāpumiem.

FM norāda, ka pēc paskaidrojumu saņemšanas tiks veidota disciplinārlietas izmeklēšanas komisija.

Svarīgākais