Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

"Olainfarm" akcionāri vēršas pie Bordāna un Kariņa

© Oksana Džadana/ F64 Photo Agency

AS “Olainfarm” lielākais akcionārs SIA “Olmafarm” ar iesniegumu ir vērsies pie LR Tieslietu ministra un LR Ministru prezidenta, ar lūgumu izskatīt Zemgales rajona tiesas tiesneses Mairas Griķes nelikumīgo un prettiesisko darbību. 2019. gada 24. septembrī tiesnese ar savu lēmumu apmierināja vienas no akcionārēm – 13 gadīgās Annas Emīlijas Maliginas, kurai pieder vien 8% no akcijām – prasību par pagaidu aizsardzības līdzekļu noteikšanu, aizliedzot 42% “Olainfarm” akciju īpašniekam SIA “Olmafarm” izmantot balsstiesības AS “Olainfarm” sapulcēs. Tāpat SIA “Olmafarm” ir pilnībā aizliegts rīkoties ar tās īpašumā esošajām AS “Olainfarm” akcijām nepilnu 60 miljonu eiro vērtībā, teikts medijiem izsūtītajā informācija.

Trīs mēnešu laikā pieņemot divus diametrāli pretējus lēmumus vienādās faktiskajās un tiesiskajās situācijās jeb identiskās lietās, tiesnese ir apliecinājusi, ka viņas darbība ir balstīta uz rupjiem normatīvo tiesību aktu pārkāpumiem. Abas lietas skar SIA “Olmafarm” akcionāru pieteikumus, kur tiesnese darbojusies klaji vienas puses interešu vadīta.

Ļoti būtiski, ka Augstākā tiesa jau kopš 2013. gada ir nepārprotami pateikusi, ka Latvijas tiesās nav tiesiski pieļaujams tāds prasības nodrošinājuma veids, ar kuru kādam akcionāram tiktu aizliegts realizēt tā balsstiesības. Tiesas radīta nespēja pieņemt jebkādus lēmumus akcionāru sapulcēs var radīt nopietnus sarežģījumus uzņēmuma komercdarbībā. Šajā gadījumā runa ir par biržā kotētu uzņēmumu, kura akcionāru vairākums ir skaidri izteicis neuzticību tā valdei un padomei, kas šobrīd ar prettiesisku tiesneses Griķes palīdzību cenšas saglabāt varu. Tiesnese Griķe nevarēja nezināt par šo nemainīgo judikatūru, ka akcionāram nevar aizliegt izmantot savas akcijas balsošanai akcionāru sapulcēs.

“Signāli, kurus mēs kā lielākais akcionārs saņemam no AS “Olainfarm”, ir biedējoši. Izrēķināšanās ar vadošajiem darbiniekiem, nozares profesionāļiem, nekompetentu paziņu iekārtošana vadošajos amatos, līdzekļu izšķērdēšana lielos apmēros vadības prēmijām, milzīgas tirgus daļas Krievijā ignorēšana, uzņēmuma rentabilitātes samazināšanās, saistību nepildīšana, acīmredzami prettiesiski tiesas lēmumi… Šī ir tikai daļa no jautājumiem, kurus vairākuma akcionāri vēlas risināt nekavējoties. Diemžēl, tiesneses Mairas Griķes lēmumi šobrīd apdraud akcionāru iespējas pārstāvēt savas intereses 2019. gada 1. novembrī izsludinātajā AS “Olainfarm” ārkārtas akcionāru sapulcē. Vēl pirms trīs mēnešiem šī pati tiesnese identiskā lietā, kur toreiz A. E. Maligina bija atbildētāja pusē, pieņēma diametrāli pretēju, bet A. E. Maliginai labvēlīgu, lēmumu. Uzskatām, ka tiesneses kompetence un neatkarība pieprasa nekavējošu izvērtējumu,” norāda SIA “Olmafarm” valdes priekšsēdētājs Pēteris Rubenis.

2019. gada 1. novembrī ir paredzēta AS “Olainfarm” ārkārtas akcionāru sanāksme, kuras darba kārtībā ir iekļauts jautājums par padomes atsaukšanu un jaunās padomes ievēlēšanu, lai atjaunotu un normalizētu AS “Olainfarm” darbu un izaugsmi. Tiesneses M. Griķes lēmums un tā saistība ar gaidāmo akcionāru sapulci norāda uz to, ka tiesu vara tiek izmantota nelikumīgiem mērķiem, saglabājot AS “Olainfarm” trešo personu kontrolē nelikumīgā veidā, faktiski ar tiesneša rokām nodrošinot reiderisma procesus uzņēmumā.

“Latvija ir tiesiska valsts, kurā valsts mērogā lielam, nozarē vadošam uzņēmumam ir jāspēj attīstīties, aizstāvēties pret izsaimniekošanu, turpināt maksāt nodokļus un nodrošināt izaugsmi darbiniekiem. Vairākuma akcionāriem ir jābūt iespējām nodrošināt šīs funkcijas tiesiskā un likumīgā veidā. Mēs lūdzam valsts augstākās amatpersonas nekavējoties rīkoties un novērst turpmākās nelikumības Zemgales rajona tiesas un konkrētās tiesneses darbā, kā arī nodrošināt tiesiskumu un īpašuma tiesību aizsardzību.” norāda P.Rubenis.